Nieuwe zware motoren in de les maken motorrijbewijs een stuk veiliger

Vanaf volgend jaar moeten kandidaten die examen doen voor het zware motorrijbewijs afrijden op motoren van minstens 50 kilowatt. Veel rijscholen worden op kosten gejaagd omdat ze nieuwe motoren moeten aanschaffen.

Zoals bijvoorbeeld Verkeersschool De Bogerd uit Dreischor.

Voorheen mocht je nog afrijden op motoren van 40kW, maar de Europese richtlijnen zijn aangescherpt om de veiligheid in het verkeer te waarborgen.

Motorrijinstructeur Ruud Ho-Sam-Sooi uit Dreischor heeft twee nieuwe motoren gekocht om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen. "Ik werd wel op de kosten gejaagd door de nieuwe regeling, maar dat vond ik niet zo erg. De motoren die ik had waren al zo'n zeven jaar oud, dus ik ben blij met de zwaardere motoren. Deze zijn moderner, zuiniger en stabieler", zegt Ho-Sam-Sooi.

Op een zwaardere motor lessen is veiliger

Mensen met een zwaar motorrijbewijs die praktijkexamen hebben gedaan op een motor van 40kW, mochten met datzelfde rijbewijs ook rijden op een zwaardere motor en dat is volgens Ho-Sam-Sooi nogal een verschil.

"Een zware motor sneller op, dus het is onveilig om die te besturen als je er geen ervaring mee hebt. Ik begrijp het besluit van het CBR daarom wel", aldus Ho-Sam-Sooi.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Dreischor motoren rijbewijs verkeersschool
Deel dit artikel:

Reageren