'Noord-Beveland moet niet fuseren'

Hij heeft er maar drie jaar gezeten en vanavond neemt burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland officieel afscheid: hij vertrekt naar een nieuwe burgemeesterspost in de veel grotere gemeente Veldhoven, vlakbij Eindhoven. Dat Delhez geen blijvertje zou zijn voor het kleine Noord-Beveland was bekend, zegt hij zelf.

Je zou zeggen dat Delhez zich niet heeft verveeld in de korte tijd dat hij in Noord-Beveland zat: de hoogoplopende politieke ruzies rond de Zeeuwse Lagune-huisjes in het Veerse Meer, de gemeenteraadsverkiezingen waar de lokale partij de macht greep en de vondst van drugslabs op vakantieparken op Noord-Beveland.

'Zeker niet verveeld'

"Ik heb me zeker niet verveeld", zegt Delhez. "Die drugslabs zijn een ernstige zaak. Je hoort regelmatig dat er bij de productie van deze drugs doden in woningen worden gevonden."

Maar nu kiest de ambitieuze Delhez dus voor het veel grotere Veldhoven, met ruim 40.000 inwoners. Noord-Beveland telt maar 8.000 inwoners en lijkt te klein om nog lang zelfstandig te kunnen blijven. Zeker niet in een tijd waarin veel rijkstaken, zoals de WMO-zorgtaken en de Omgevingswet, naar de gemeenten worden geschoven en het plaatselijke ambtenarenkorps er zware taken bij krijgt. Hoewel Delhez zelf heeft gekozen voor een grotere gemeente, vindt hij toch dat Noord-Beveland het beste zelfstandig kan blijven:

Volgens Delhez is fuseren niet goedkoper dan zelfstandig blijven en kan de gemeente Noord-Beveland beter slim samenwerken met omliggende gemeenten.

Letty Demmers

Delhez wordt in Noord-Beveland tijdelijk opgevolgd door Letty Demmers, die juist de afgelopen tijd waarnemend burgemeester in Veldhoven was, de nieuwe gemeente van Delhez. Stuivertje wisselen dus voor de twee bestuurders.

De gemeente Noord-Beveland houdt vanavond een afscheidsreceptie voor Delhez,. Volgende week al wordt Delhez in Veldhoven geïnstalleerd.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren