Merendeel inwoners Borsele wil supermarkt open op zondag

Boodschappen doen op zondag in het eigen dorp. Ruim de helft van de inwoners van de gemeente Borsele ziet dat wel zitten. Dat blijkt uit een enquête die D66 in de gemeente heeft gehouden. De vragenlijst is door ruim 1000 mensen ingevuld.

Hans de Jonge (D66) overhandigt uitkomst enquête aan burgemeester Dijksterhuis (foto: Omroep Zeeland)

Discussie
De openstelling op zondag zorgt al langer voor discussie in de raadzaal. Levien de Putter, raadslid D66 en initiatiefnemer van de enquête: 'Volgens veel raadsleden van andere partijen zou er helemaal geen behoefte zijn aan een supermarkt die open is op zondag. Wij twijfelden daar aan en zijn het uit gaan zoeken. Dat de uitkomst er zo uit zou zien hadden we niet verwacht.'

Religieuze overwegingen
Meer dan de helft van de inwoners doet al zeker één keer in de maand boodschappen op zondag buiten de gemeente. Iets meer dan een kwart zegt dit nooit te doen, veelal uit religieuze overwegingen. Vooral in het dorp Borssele is er veel weerstand tegen winkelopenstelling op zondag.

Inkomsten
Volgens De Putter is het jammer dat er op deze manier veel omzet voor de lokale ondernemers wegvalt. 'De helft van de mensen die heeft gereageerd komt uit Heinkenszand. De Jumbo is daar pas geopend en er is een Lidl op komst. Dan zie je toch dat mensen daar graag naar toe gaan in plaats van naar Goes.'

Prijzenswaardig
De uitkomsten van de enquête zijn donderdag aangeboden aan burgemeester Gerben Dijksterhuis. Dijksterhuis was zeer te spreken over het initiatief: 'Het is altijd goed wanneer inwoners naar hun standpunt wordt gevraagd. Ik vind het prijzenswaardig.' De burgemeester heeft toegezegd de uitkomsten mee te nemen naar de raad.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Borsele D66 Levien de Putter zondagopenstelling
Deel dit artikel:

Reageren