Vliegtuigbom op baggerschip, omwonenden moeten binnenblijven

Vliegtuigbom op baggerschip, omwonenden moeten binnenblijven
Vliegtuigbom op baggerschip, omwonenden moeten binnenblijven © HV Zeeland
Vlissingse flats ontruimd voor demontage vliegtuigbom
Mensen die zich in een straal van 1.300 meter rond het schip bevonden moesten binnenblijven van het begin van de werkzaamheden om 20.00 uur tot om 21.30 uur het sein werd gegeven dat de ontmanteling veilig was verlopen. Iedereen in het gebied werd hierover via een NL Alert-berichten geïnformeerd.

ME

Om te controleren of iedereen volgens instructies binnen bleef heeft de politie de ME ingezet. Niet omdat de politie rellen verwacht, maar omdat de ME'ers meer bescherming dragen dan 'gewone' agenten.
De ontruiming had ook effect voor het openbaar vervoer. Zo reden er van 20.00 tot 22.00 uur geen treinen van en naar de treinstations Vlissingen en Vlissingen-Souburg. De eerste trein vertrekt daarom vanaf het station Vlissingen om 22.22 uur.
Tijdens het demonteren gold er ook een vaarverbod rond de locatie van het schip. Daarom werd ook het vervoer via de veerboot stilgelegd tot na de ontmanteling. Om 21.45 uur vertrok de eerste veerboot weer vanuit Vlissingen. Dat zou normaal gesproken de laatste afvaart zijn in die richting, maar de Westerscheldeferry heeft al aangekondigd dat de veerboot indien nodig nog een keertje extra uitvaart, tot iedereen aan de overkant is aangekomen.

'Niet voor het raam gaan staan'

De veiligheidsregio heeft verder mensen opgeroepen om uit voorzorg tijdens de demontage niet voor het raam te gaan staan kijken. Op de website Zeeland Veilig heeft de Veiligheidsregio Zeeland ook enkele veelgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.
Gasten van het restaurant op de Piet Heinkade moesten vanwege de ontruiming het pand verlaten. Verder konden de sluizen bij de haven niet overgestoken worden. En ook het gebouw van de hogeschool HZ valt in het gebied. Enkele studenten en medewerkers hebben het gebouw daarom al voor de ontruiming van kracht werd verlaten.
Gebied rondom demonteren vliegtuigbom ontruimd
Vóór en tijdens het demonteren van het explosief werd GRIP3 afgekondigd. Dat houdt in dat er een bedreiging is van het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente.
Het explosief op het baggerschip
Het explosief op het baggerschip © HV Zeeland
Het is niet de eerste keer dat er een vliegtuigbom wordt gevonden bij Vlissingen. Bij eerdere van zulke vondsten werd ervoor gekozen om het explosief ter plekke gecontroleerd te laten ontploffen. Dat was in dit geval volgens de Veiligheidsregio Zeeland 'niet verstandig', vanwege de te grote golfslag.

Veel bommen uit de Tweede Wereldoorlog

In het gebied liggen veel bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Zowel bij de inval van de Duitsers als in de gevechten om het gebied te bevrijden zijn er veel bommen uit vliegtuigen gedropt. Ook hebben de Duitsers daar veel zeemijnen achtergelaten en er is na de oorlog munitie gedumpt.
Al die explosieven bemoeilijken projecten zoals de aanleg van de stroomkabel voor de grote windmolenparken op zee die in aanbouw zijn. Het baggerschip Rival uit Papendrecht was waarschijnlijk voor die kabel aan het baggeren toen het op de Westerschelde ter hoogte van de Vlissingse Buitenhaven de vliegtuigbom opzoog.

Calamiteitenzender

Omroep Zeeland is ook door de overheid opgeroepen om extra uit te zenden als calamiteitenzender. Daarom is om 19.00 uur een extra radioprogramma begonnen over de ontruiming. Die uitzending duurde tot 22.00 uur.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>