Kankerverwekkende chroom-6 verf gebruikt op bruggen provincie

Kankerverwekkende chroom-6 verf gebruikt op bruggen provincie
Kankerverwekkende chroom-6 verf gebruikt op bruggen provincie © Omroep Zeeland
Chroom-6 gevonden in oude verflaag Stationsbrug Middelburg
Een paar maanden geleden is de brug naar de sluizen van Veere getest op de aanwezigheid van chroom-6. Toen de stof werd aangetroffen, is gelijk de Stationsbrug in Middelburg getest. "We hebben toen een uitgebreide analyse laten maken in laboratoria. Daaruit bleek dat op veel plaatsen in de oude verf chroom-6 van de Stationsbrug aanwezig te zijn", zegt projectleider Sybren Stelpstra.

'Pas gevaarlijk als het verstoft'

Volgens Stelpstra is er geen gevaar voor de volksgezondheid. "De brug hoeft niet te worden afgesloten. Chroom-6 is pas gevaarlijk als het verstoft, dus bij werkzaamheden aan de brug door het stralen van de verflaag bijvoorbeeld."
Het lijkt erop dat de brug wel nog geheel volgens planning op 26 september de renovatie ingaat, maar helemaal zeker is dat nog niet. "Na het weekend komt daar meer duidelijkheid over."
Chroom-6 aangetroffen in verf op stationsbrug Middelburg
Chroom-6 aangetroffen in verf op stationsbrug Middelburg © Omroep Zeeland
De opleverdatum van 2 februari is zeker niet haalbaar. Het is zelfs onzeker of de Stationsbrug voor de zomer van 2019 terug zal zijn. Ook de kosten voor de renovatie zullen hoger uitvallen zegt Stelpstra. "Nu zit de chroom-6 nog vast in de verf, maar als je de verf er tijdens de renovatie af gaat schuren dan verstoft het wél, dus moet je maatregelen nemen om je medewerkers daartegen te beschermen."

'Het wiel uitvinden'

Daarbij speelt ook zeker de schaal mee. "Dit wordt het grootste project voor de aannemer in Nederland tot nu toe", zegt Stelpstra. "De brug is een groot object van tien meter breed, 55 meter lang en zes meter hoog. Zo'n groot object met chroom-6 houdende verf is nog niet eerder aangepakt. Dus we zijn ook min of meer het wiel nog aan het uitvinden."
<p>Chroom-6 is een zeer giftige, kankerverwekkende en milieugevaarlijke stof. In 2014 werd duidelijk dat in Nederland verschillende defensiemedewerkers tot het einde van de 20ste eeuw onbeschermd gewerkt hebben met camouflageverf waarin chroomtrioxide verwerkt was.</p><p>Defensie bood onlangs excuses aan voor de kwestie. Slachtoffers en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding aangeboden die varieert van 5000 tot 40.000 euro. Het RIVM doet nog altijd onderzoek naar hoeveel mensen gezondheidsproblemen hebben ontwikkeld door chroom-6.</p><p>Ook een bedrijf in Tilburg waar gewerkt werd met verf waar chroom-6 in zat, wordt door het RIVM onderzocht, evenals de dochteronderneming NedTrain van de Nederlandse Spoorwegen, nadat chroom-6 werd ontdekt in oude verflagen op Nederlandse treinen. Gisteren werd bovendien bekend dat verf met daarin chroom-6 <a href="https://nos.nl/artikel/2249140-giftige-chroom-6-verf-in-meerdere-overheidsgebouwen.html">in meerdere Nederlandse overheidsgebouwen is gebruikt</a>.</p><p>Meer informatie vind je op <a href="https://www.rivm.nl/Onderwerpen/C/Chroom_6_en_CARC/chroom6_consumenten">rivm.nl</a>.</p>