Politie komt volgend weekend alleen bij spoedgevallen in actie

Eerder riepen de vakbonden agenten al op geen bekeuringen meer uit te schrijven.
Eerder riepen de vakbonden agenten al op geen bekeuringen meer uit te schrijven. © ANP
De actie duurt van vrijdag 14 september 18.00 uur tot 16 september 23.59 uur. "De situatie is voor agenten onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft", zegt een woordvoerder namens de bonden.
Tijdens de actie zijn politiebureaus gesloten en is er geen politieondersteuning bij evenementen en sportwedstrijden. Alarmnummer 112 blijft bereikbaar. Voor spoed, zoals geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties rukt de politie wel uit. Maar voor aangetroffen goederen, overlastmeldingen, eenvoudige hulpverlening, burenruzie en dat soort zaken niet.

Geen bekeuringen uitschrijven

De vakbonden vragen politiemensen om tijdens de actie wel aan de slag te gaan, maar dan met achterstallig werk. Eerder riepen de politievakbonden hun achterban al op om geen bekeuringen meer uit te schrijven en geen geldboetes en achterstallige betalingen te innen.
Eind juli wezen de gezamenlijke politiebonden het nieuwe cao-voorstel van de werkgever definitief af. De bonden willen structurele oplossingen voor de werkdruk van de 65.000 politiemedewerkers en missen dat in het voorstel.