Proef: 50 cent tol op pontje Sluiskil

Vijftig jaar lang heeft het pontje van Sluiskil gevaren zonder dat er betaald hoefde te worden, maar volgende week komt daar verandering in. Iedereen die op maandag, dinsdag en woensdag met het pontje wil overvaren, moet 50 cent betalen. Het gaat hier om een proef om te kijken of er draagvlak is voor permanente tolheffing.

Pontje van Sluiskil (foto: André Boot)

"Dat is vanwege een afspraak met de provincie", vertelt Meerten Dallinga, voorzitter van de Stichting ter Behoud van de Pont te Sluiskil. "Het was een voorwaarde toen we subsidie kregen om het pontje in de vaart te houden." Door voor de verkiezingstijd deze actie te houden, hoopt de stichting dat er aandacht komt voor het pontje. "Het is heel belangrijk voor Sluiskil en omliggende dorpen. Wij varen zodat jongens en meisjes van 12 jaar veilig overgezet worden en een veilige route hebben naar school."

125 euro per dag

Het kost 40.000 tot 50.000 euro om het pontje een jaar te laten varen. Gemiddeld maken er 250 mensen per dag gebruik van. Als er tol geheven zou worden van vijftig eurocent per dag, komt dat neer op zo'n 125 euro. "Dat is niet genoeg om het pontje te laten varen", aldus Dallinga. "Maar meer kan echt niet. Mensen hoeven ook niet voor de heen- en de terugweg te betalen, die vijftig cent is voor een hele dag."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Sluiskil tol pontje
Deel dit artikel:

Reageren