Glaskunst met Zeeuwse oesters naar expositie in de VS

Het glaskunstwerk 'Zeeuws licht nummer 1' van kunstenares Ans Bakker gaat naar de Verenigde Staten om daar te pronken in The Corning Museum of Glass bij een tentoonstelling over moderne glaskunst. Het kunstwerk bestaat uit een vaas van geblazen glas, waarin meerdere oesters uit de Oosterschelde verwerkt zitten.

Oesters in glaskunst, dat is 'Zeeuws licht nummer 1', van Ans Bakker (foto: Johan Kole)

Als glaskunstenaar raakt ze naar eigen zeggen enorm geïnspireerd door de schoonheid van de Oosterschelde. "Vooral door de grens tussen land en water, daar waar de mossels, wieren en oesters zichtbaar zijn. Ik probeer die grens in mijn glaskunst tot uiting te brengen", vertelt Bakker.

'Naar Zeeland verhuizen'

Ze is er zelf niet geboren, maar voelt zich wel sterk verbonden met de Oosterschelde. En dan met name met Yerseke, waar haar man opgroeide en leerde zwemmen. "We wonen nu nog in Amersfoort maar als mijn dochter over drie jaar achttien wordt, willen we naar Zeeland verhuizen."

Ans Bakkers man en haar kunstwerk (foto: Johan Kole en Ans Bakker)

Haar oestervaas is één van de honderd kunstwerken van over de hele wereld die in de Amerikaanse tentoonstelling te zien zal zijn. In totaal zijn er 32 nationaliteiten uit 25 landen vertegenwoordigd. De tentoonstelling is te zien van 12 mei 2019 tot 5 januari 2020 in The Corning Museum of Glass in de Amerikaanse staat New York.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren