Jonge muzikanten laten zien dat een blaasorkest niet oubollig is

Voor de 32e keer hield de Zeeuwse Muziek Bond dit jaar een jeugdstudieweekend. Dit is bedoeld voor muzikanten van de Zeeuwse blaasorkesten (harmonie, fanfare en brassband) van 14 tot 23 jaar. Aan het einde van de middag lieten zij hun prestaties horen tijdens het slotconcert in Domburg.

De 14-jarige Thymo Duine speelt al bijna vijf jaar trompet en is voor de eerste keer op studieweekend. "Vrije tijd heb je niet veel want het zijn lange repetities, maar ik vind het wel heel leuk om met leeftijdsgenoten muziek te maken", vertelt hij. Zijn leeftijdsgenoot Jasmijn van den Berg is het daarmee eens. "Ondanks dat het repeteren vermoeiend is en de tandafdrukken nu wel in mijn lippen staan, leer ik wel nieuwe mensen kennen. Ik besteed mijn weekend daarom liever aan dit dan bijvoorbeeld paardrijden", vertelt Jasmijn.

Zo'n veertig jongeren repeteren tijdens het Jeugdstudieweekend in een samengesteld blaasorkest voor het slotconcert dat vanmiddag plaatsvond in Domburg (foto: Omroep Zeeland)

Veel muziekverenigingen hebben het zwaar omdat ze weinig jongeren trekken. Dit komt volgens dirigent Ronald Slager vanwege het oubollige imago van een blaasorkest. "Saai, een clubgebouw en lopen op straat, dat is het beeld dat aan een blaasorkest kleeft." Door middel van dit weekend en een moderne aanpak probeert hij dat imago te doorbreken. "We proberen juist de verbinding te zoeken met andere kunstvormen zoals gedichten en dans. Als je nieuwe interessante concepten bedenkt die een ander publiek bereiken dan heb je kans dat het ook jongeren trekt", aldus Slager.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren