'85 miljoen euro is veel te weinig'

Het Rijk moet Vlissingen veel meer geven dan de 85 miljoen die nu is voorgesteld in de zogenoemde Artikel 12-procedure. Vlissingen wil meer geld, omdat het Rijk medeschuldig zou zijn aan de enorme schulden waarmee de stad kampt.

Het Scheldekwartier in Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)

Vlissingen is in grote financiële problemen geraakt, door het stadsvernieuwingsproject Scheldekwartier op het terrein van de oude Scheldewerf in de Vlissingse binnenstad. De gemeente kocht het terrein en dacht veel winst te gaan maken met de verkoop aan projectontwikkelaars. Maar nadat de bankencrisis de huizenmarkt liet instorten in 2008, leverde het project juist een verlies op van 120 miljoen euro.

Failliet

Vlissingen kan dat gat niet zelf dichten en vroeg een paar jaar geleden de Artikel 12-status aan, om te voorkomen dat de stad failliet zou gaan. Een Artikel 12-status betekent dat de gemeente maximaal moest bezuinigen en onder streng financieel toezicht kwam te staan van Rijk en provincie. In een eindrapport van de Artikel 12-inspecteurs staat dat het Rijk 85 miljoen euro bijdraagt, om Vlissingen weer op weg te helpen. Maar de Vlissingers zijn daar niet tevreden mee, en willen meer.

De fractie van oppositiepartij Progressief Ondernemend Vlissingen (POV) gaat het verst, als het gaat om extra geld dat van het Rijk moet komen om de schuldenlast van Vlissingen te verminderen. "Dertig tot veertig miljoen extra zou ik normaal vinden", stelt POV-fractievoorzitter Pim Kraan.

Wassenaar

Ondertussen balen politieke partijen er ook van, dat ze van de Artikel 12-inspecteurs de Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor de inwoners van Vlissingen moeten verhogen naar 150 procent van het landelijke gemiddelde. Raadslid Geoffrey Sips van de Lokale Partij Vlissingen (LPV): "Volgens de inspecteurs zijn er nog 45 andere gemeenten in Nederland die nog meer OZB heffen. Ik heb gevraagd om welke gemeenten het dan gaat. Wassenaar? Bloemendaal?"

De Artikel 12-inspecteurs zelf mochten voor de camera of microfoon geen toelichting geven op het verhaal dat ze dinsdagavond afstaken in de gemeenteraad. Als ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken mogen ze geen interviews geven.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen Artikel 12 85 miljoen medesculdig
Deel dit artikel:

Reageren