'Werkzaamheden Thermphos worden steeds veiliger'

De onrust die zou zijn ontstaan bij de saneerders van het failliete Thermphos over het inkrimpen van de medische dienst per 1 oktober is volgens Diederik Samsom niet nodig. De werkzaamheden worden volgens hem namelijk steeds veiliger.

"De grootste gevaren zijn nu onder controle. Het pure fosfor is nu afgevoerd," zegt Diederik Samsom. Onrust is wat Samsom betreft dan ook niet aan de orde. "Ik heb gevraagd naar de onrust, maar ik heb hem niet geproefd. Dat betekent niet dat er geen onrust is."

'Werkzaamheden en het terrein veiliger'

Over het inkrimpen van de medische dienst zegt hij: "Die afschaling hoort natuurlijk bij het feit dat de werkzaamheden en het terrein veiliger worden. Maar als er iets gebeurt moet er wel ingegrepen kunnen worden."

Diederik Samsom over sanering Thermphos

Een jaar geleden bemiddelde Samsom met succes over de financiering van de sanering van Thermphos. Hij adviseerde het Rijk, North Sea Port en de provincie om de resterende 87 miljoen euro die nog nodig was voor de schoonmaak door drieën te delen.

Pure fosfor is afgevoerd

Sindsdien is het vervuilde terrein van de failliete fosforfabriek flink aangepakt. Het pure fosfor is nu afgevoerd. Er ligt alleen nog fosforslib op het terrein. Diederik Samsom: "Het blijft een ongelofelijk moeilijke klus en het is nog lang niet klaar." In totaal kost de sanering meer dan 110 miljoen euro.

De oud-PvdA-politicus is tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen van de fusiehaven North Sea Port.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Thermphos Samsom
Deel dit artikel:

Reageren