Minder druk op Westerschelde door stakende Belgen

Een schip op de Westerschelde
Een schip op de Westerschelde © Marc van Haag
Belgische loodsen staken tegen de hervormingsplannen van de Vlaamse minister voor Bestuurstaken Liesbeth Homans. De minister wil de ziekteregeling veranderen, waardoor ambtenaren bij langdurige ziekte nog maar dertig dagen volledig salaris ontvangen. Loodsen en sluiswachters vallen in België onder het ambtenarenstatuut.

Ruim zestig schepen wachten in Antwerpen

Omdat de sluiswachters en loodsen in België het werk neer hebben gelegd, kunnen schepen de Belgische havens niet in of uit. Dat zorgt voor drukte bij de haven in Antwerpen, waar inmiddels 66 schepen wachten en de vertraging is opgelopen tot in totaal 600 uur. Ook bij Gent en op het Albertkanaal liggen tientallen schepen te wachten.
Verwacht wordt dat er vrijdag weer gestaakt wordt, dan zou de volledige Vlaamse overheid plat gaan. Bij de betrokken diensten werken meer dan 20.000 ambtenaren.
Schepen Van Peel vindt de staking niet terecht
"Het is echt het bewust kwetsen aan een economische activiteit, de belangrijkste van het land en dat door mensen die absoluut niet te klagen hebben", vindt Marc van Peel, schepen in Antwerpen. "Mensen die beginnen aan 7000 euro netto in de maand, daar 25 uur voor moeten werken en daar nu nog een schepje bovenop doen."