Negatief zwemadvies voor de kust van Zoutelande wegens 'poepbacterie'

Negatief zwemadvies voor de kust van Zoutelande wegens 'poepbacterie'
Negatief zwemadvies voor de kust van Zoutelande wegens 'poepbacterie' © John Bosch
Negatief zwemadvies bij Zoutelande
Hoe het kan dat de norm bij het Smidshoekje badstrand bij Zoutelande overschreden is, is niet bekend. "Het kan best zijn dat een schip iets geloosd heeft", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Er zijn daar geen rioleringen die op het water uitkomen. Negen van de tien keer blijft het bij dit soort gevallen een raadsel waar het vandaan komt."
Vrijdag werd de te hoge concentratie voor het eerst gemeten. "Onderdeel van het protocol is om dan een dag of twee een hermonstering te doen. Meestal is de overschrijding dan opgelost, maar dat was nu niet het geval", meldt de woordvoerder.

Maag- en darmklachten

Intestinale Enterokokken zijn in principe niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kunnen onder bepaalde omstandigheden - denk aan een verminderde weerstand - wel gezondheidsklachten veroorzaken zoals maag- en darmklachten of infecties.
Het negatief zwemadvies geldt voor de kust van Zoutelande.
Het negatief zwemadvies geldt voor de kust van Zoutelande. © Zwemwater.nl
ITEM Poepwater Zoutelande
Het gaat dan ook niet om een zwemverbod, maar om een negatief zwemadvies, legt een woordvoerder van de provincie uit. "Deze bacterie komt altijd in het zwemwater voor, maar omdat het nu om verhoogde concentraties gaat, melden we het."
Vandaag worden er waarschuwingsborden met een negatief zwemadvies op het Smidshoekje badstrand in Zoutelande geplaatst. Hoelang het negatieve zwemadvies van kracht blijft, is nog onbekend. Rijkswaterstaat gaat het zeewater dagelijks meten.