Zeeuwse onderzoeker: 'De wat zoetere oester is in opmars'

Jasper van Houcke van de HZ University of Applied Sciences denkt dat er nog veel te verbeteren valt aan de kwaliteit van de Zeeuwse oesters. Hij doet onderzoek naar de smaak van de oesters, de langere houdbaarheid en de bestrijding van de oesterboorder.

Jasper van Houcke is de baas van een onderzoeksgroep aan de Hogeschool in Vlissingen die zich bezig houdt met aquacultuur. Het kweken van bijvoorbeeld oesters, mosselen en algen. Hij is gefascineerd door water en het leven er in. "Ik ben een Zeeuw, en heb dus wat met water", zegt hij. "Maar ik vond biologie ook altijd al heel leuk, en dan met name de biologie van allerlei waterbeestjes."

Zoete oesters

Naast zijn dagelijkse werk heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar de smaak van oesters. "Dat smaakonderzoek zijn we ongeveer zes jaar mee bezig geweest. We hebben mensen die al oesters eten, uitgebreid laten proeven. Daaruit kwam naar voren dat ze een voorkeur hebben voor een wat zoetere oester. En dat is door het voer van de oester, micro-algen, te beïnvloeden."

Oesterboorder

Van Houcke is ook bezig met onderzoek naar de oesterboorder, een slak die schade aanricht bij de oesterkwekers in Zeeland. "We zijn er inmiddels van overtuigd dat we dit beestje niet meer weg krijgen. Hij heeft geen natuurlijke vijanden en plant zich erg snel voort", zegt de onderzoeker. "Daarom kijken we nu hoe we schade kunnen beperken. Bijvoorbeeld door ze op gezette tijden weg te vissen rond de oesterpercelen."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Vlissingen HZ onderzoek oesters
Deel dit artikel:

Reageren