Oesterseizoen geopend; 'maar gelukkig waren er ook bolussen'

© Omroep Zeeland
Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, is in ieder geval wel tevreden over de eerste oesters, ondanks de tegenvallers van de afgelopen jaren. "In deze zit veel vlees. Ze zijn dik en vet en smaken prima."
Voor de opening vandaag waren veel mensen uitgenodigd om mee te varen en de eerste lichting oesters boven water te halen en te proeven. "Het is een verrukkelijke smaak. Je proeft de zee, de vis en ze zijn echt groot dit jaar. Dus kan je erop kauwen", zegt een vrouw die haar enthousiasme over de oester niet onder stoelen of banken steekt. "Het heeft een onnavolgbare smaak", gaat ze verder "maar je moet wel van vis houden", besluit ze nuchter.
En waar de een er niet over uitgepraat raakt, vindt de ander het maar niks. "Ik griezel ervan en kan er niet eens naar kijken!", zegt een andere vrouw. Ondanks dat ze geen oesters lust, geniet ze wel van de dag. "Want het is een prachtig uitzicht met een heerlijk gezelschap", en gelukkig voor de vrouw waren er behalve oesters ook bolussen mee aan boord.
Traditiegetrouw werd het eerste mandje oesters geveild voor het goede doel
Traditiegetrouw werd het eerste mandje oesters geveild voor het goede doel © Omroep Zeeland
Traditiegetrouw is het eerste mandje oesters geveild voor het goede doel. Dit jaar bracht de veiling het recordbedrag van 11.200 euro op. De veiling gebeurde volgens het Amerikaanse systeem. Dat is een veiling bij opbod. Elke bieder betaalt het bedrag waarmee hij de geboden prijs verhoogd. De veiling eindigt wanneer er niet meer wordt geboden. Het mandje oesters gaat dan naar de laatste bieder, dit jaar was dat Schaal- en Schelpdierenhandelaar Vette en Verhaart uit Yerseke. Het geld is bestemd voor het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. Met het geld worden de ontvangstruimtes in het ziekenhuis aangepakt.