Scheiden in Zeeland? Even geduld a.u.b.

Scheiden in Zeeland? Even geduld a.u.b.
Scheiden in Zeeland? Even geduld a.u.b. © omroep zeeland
© Omroep Zeeland
Oorzaak van de achterstand op echtscheidingszaken bij de rechtbank in Middelburg is een tekort aan rechters, zo laat de rechtbank Zeeland/West-Brabant weten. De wachttijd op de locatie Breda is een stuk korter. Overigens zegt de rechtbank dat de bezetting van rechters in Middelburg inmiddels weer op peil is.
Enkele Zeeuwse echtscheidingsadvocaten waar Omroep Zeeland mee sprak, bevestigen dat vooral de behandelingen van echtscheidingen 'op tegenspraak' lang op zich laten wachten. Bij dit soort echtscheidingen hebben beide partijen een eigen advocaat en lukt het niet om samen tot overeenstemming te komen.

Een jaar is lang

"Als je in scheiding ligt, is een jaar lang. Onzekerheid over alimentatie of de omgangsregeling voor de kinderen, kan weer tot allerlei andere problemen leiden. Dat maken wij dagelijks mee."
Echtscheidingen 'op gemeenschappelijk verzoek', waarbij beide partijen het wél met elkaar eens zijn, worden veel sneller afgehandeld. Bij de rechtbank in Middelburg worden zulke schriftelijke scheidingen in de regel binnen een paar weken uitgesproken.

Snel scheiden in Rotterdam of Almelo

Maar, het kan nog sneller. Daarom kiezen sommige Zeeuwen soms voor de rechtbank Rotterdam of Almelo waar een echtscheidingsverzoek binnen een week wordt afgedaan. Scheiden bij een andere rechtbank indienen kan overigens alleen bij een gemeenschappelijk verzoek en als er geen bijzondere omstandigheden zijn.
De Zeeuwse echtscheidingsadvocaten waar Omroep Zeeland mee sprak, zeggen te zien dat de rechtbank Middelburg zijn best doet om de achterstand in te lopen, maar zijn ook kritisch. Om de contacten met de rechtbank goed te houden reageren ze liever niet met naam en toenaam. "Wat betreft efficiency is er nog wel een slag te maken bij de rechtbank in Middelburg"