Tegenstanders Brouwerseiland aan het woord bij Raad van State

Tegenstanders Brouwerseiland aan het woord bij Raad van State
Tegenstanders Brouwerseiland aan het woord bij Raad van State © Omroep Zeeland
Vier organisaties maken bezwaar tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland hebben verleend voor het project Brouwerseiland.
Voor het betoog van Save Our Surfspot heeft Jitske van Popering een maquette van een deel van gebied meegenomen. "Dit is om te laten zien wat hoogte eigenlijk is. De vakantievilla's gaan soms tot 13,5 meter boven het water, terwijl de surfzeiltjes tot 4 of 5 meter komen. Het laat dus zien hoe klein surfers eigenlijk zijn, als je zo groot gaat bouwen." De surfers maken zich vooral boos dat - met straks het verlies van wind - hun surflocatie verloren gaat.
Gert-Jan Buth van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland is hoopvol gestemd. "Ik vind dat we sterke argumenten tegen het plan hebben, maar het blijft natuurlijk afwachten. Soms vliegen rechters in details waar je zelf nooit aan hebt gedacht."

Bezwaarmakers

Naast de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en Actiegroep Save Our Surfspot/BrouwerseilandNEE komen ook de bezwaren van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland en het zeil- en surfcentrum Brouwersdam aan de orde.
<p>Brouwerseiland zal bestaan uit 13 opgespoten eilandjes waarop zo'n 325 vakantievilla's worden gebouwd. Het vakantieresort levert volgens de plannenmakers meer dan 500 vaste en 715 tijdelijke banen op. De tegenstanders vinden dat het geplande villapark de natuur in de omgeving aantast. Ook denken zij dat er geen behoefte is aan de vakantievilla's. De surfers zijn vooral boos dat hun unieke windsurflocatie verloren gaat.</p>
Wat houdt het project Brouwerseiland in?
Ook andere besluiten staan ter discussie. Zo zijn er een natuurvergunning en een ontgrondingsvergunning verleend, maar die vergunningen zijn volgens de tegenstanders in strijd met de huidige regelgevingen.Verder zijn er ook tegen de watervergunning, die is verleend door de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu, bezwaren.
De bezwaren worden behandeld door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>