Camerabeelden toch in dossier moord Rilland

Onderzoek na vondst vermoorde man
Onderzoek na vondst vermoorde man © HV Zeeland
Op de zolder van de woning van Kees van Schaik zat een wietkwekerij met zo'n 120 planten. Op 20 maart 2017 werd de 65-jarige Rillander dood aangetroffen in zijn woning. Van Schaik zat vastgebonden en op zijn lichaam werden sporen van marteling aangetroffen. De kwekerij was geplunderd. De vier Bulgaren worden verantwoordelijk gehouden voor de diefstal van de wietoogst en voor de moord op Van Schaik. Het stelen van de wiet geven ze toe, maar voor de dood van de 65-jarige Rillander wijzen ze naar elkaar.
De rechtbank gaat op 25 en 26 oktober inhoudelijk naar de zaak kijken. Er zijn twee dagen voor uitgetrokken, omdat de vier verdachten geen Nederlands spreken. Twee tolken moeten de hele zitting voor de Bulgaren vertalen. Daardoor duurt de zitting langer dan gewoonlijk. Ook zijn er vier verdachten en krijgen dus ook vier advocaten tijdens de zitting het woord voor hun pleidooi. Tijdens die zittingsdagen wordt er bekend welke straf het Openbaar Ministerie eist.

Rolverdeling

De inhoudelijke behandeling moet meer duidelijkheid scheppen over de rolverdeling van de vier verdachten die bij de moord op Van Schaik betrokken zouden zijn. De vrouwelijke verdachte zegt bedreigd te zijn en alleen maar mee te zijn gegaan naar Rilland omdat ze voor haar eigen veiligheid vreesde. De drie mannelijke verdachten zeggen juist dat hun vrouwelijke medeverdachte het brein was achter de ripdeal.