Zeeuws windmolenpark nu nóg groener door biobrandstof

Zeeuws windmolenpark nu nóg groener door biobrandstof
Zeeuws windmolenpark nu nóg groener door biobrandstof © Omroep Zeeland
Windmolenpark Borssele komt op 22 kilometer uit de Zeeuwse kust
Windmolenpark Borssele komt op 22 kilometer uit de Zeeuwse kust © Omroep Zeeland
Die zogenoemde exportkabel wordt aangelegd in opdracht van TenneT en daarbij gaat Boskalis de brandstoftank van de gebruikte schepen tot 30 procent vullen met biobrandstof. Daarmee denkt het bedrijf de CO2-uitstoot bij het aanleggen van die bekabeling flink te kunnen verminderen.

Positieve ervaringen

Volgens Boskalis zijn er al positieve ervaringen met het gebruik van biobrandstof. Sinds vorige week vaart de grote sleephopperzuiger Prins der Nederlanden op biobrandstof, waardoor een forse CO2-reductie wordt gerealiseerd.
De inzet van biobrandstof maakt deel uit van het project Boskalis on Bio, waarvoor het onlangs een lange termijn overeenkomst sloot met biobrandstofleverancier GoodFuels. Boskalis wil zo de komende vijf jaar de CO2-uitstoot van het materieel in Nederland met 35 procent verminderen.

Indrukwekkende CO2- besparing

Volgens Bovkalis is uit diverse praktijktests gebleken dat duurzame biobrandstof een indrukwekkende CO2- besparing oplevert, tot wel 90 procent minder CO2-uitstoot dan fossiele brandstof. Ook zou biobrandstof veel effectiever zijn dan andere alternatieven, zoals vloeibaar aardgas.