OM: Goese scoutingleider bewerkte kinderen met brandijzer

Scoutingkamp in België
Scoutingkamp in België © Website Scouting Frans Naerebout
Volgens het Openbaar Ministerie drukte de jeugdleider van scoutinggroep Frans Naerebout een brandijzer in het vuur, en vervolgens de letters F en N in de ruggen van de drie kinderen. Het ging om een meisje en twee jongens.

Brandmerken nog steeds zichtbaar

Officier van justitie Linda van den Oever spreekt over een serieuze mishandeling. "Dit is geen knullig ongeluk. De brandmerken zijn, nu een jaar later, nog steeds zichtbaar op de ruggen. Hier kun je niet met een geldboete of werkstraf mee weg komen."
Openbaar Ministerie over het brandmerken van drie scouts.
Na het brandmerken ging het scoutingkamp in België gewoon verder, de kinderen zijn bijvoorbeeld niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas aan het eind van het kamp kwam een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en politie en justitie heeft ingelicht. De jeugdleider is vervolgens op non-actief gesteld.
<h2>Verklaring Scouting Nederland:</h2><p>"Scouting vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd op het Scoutingkamp van de Scoutinggroep uit Goes. Het gedrag van deze leidinggevende past op geen enkele wijze binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert. De veiligheid van onze jeugdleden is ons grootste goed. Scouting hanteert hiervoor strenge richtlijnen en protocollen, om ervoor te zorgen dat kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.</p><p>Na de melding van de Scoutinggroep is direct het protocol grensoverschrijdend gedrag in werking getreden. De betrokken leidinggevende is op non-actief gezet. Op het moment van veroordeling wordt hij geroyeerd en kan hij nooit meer lid worden van Scouting Nederland."</p>

Geen opzet in het spel

Volgens de advocaat van de verdachte was er geen sprake van opzet. "De feiten zijn ernstig, daar wil ik niks aan bagatelliseren", zegt advocaat Dick Olie. "De vraag is wel, hoe vertaal je dit juridisch? Ik zie nergens in het dossier iets terug van een bewuste of opzettelijke actie."
Volgens Olie ging het om een jarenlang - inmiddels afschaft - ritueel bij de scoutinggroep wat door ongelukkige omstandigheden volledig verkeerd is uitgepakt.
Advocaat Dick Olie over het brandmerken bij Goese scouting