'We zijn aan de dood ontsnapt' duikers doorstaan angstige momenten bij Zeelandbrug

Archieffoto
Archieffoto © Omroep Zeeland
Ze doet haar verhaal op de site van Duikersgids. De duikers waren aan het duiken bij de eerste pijler van de Zeelandbrug toen het werkschip afmeerde langs de pijler. "Ik denk dat een van de palen op niet meer dan vier meter van mij door het water boorde. Een andere paal miste een andere duiker op een haar na. Die is letterlijk aan de dood ontsnapt", vertelt Van der Giesen. "Het was een angstige situatie, elk moment zou er weer een paal naar beneden kunnen komen."

Waarschuwen hielp niet

Van der Giesen is nog naar de kant gezwommen en probeerde vanaf daar de schipper te waarschuwen "Ik schreeuwde dat er nog meer duikers onder water lagen, maar ze gingen gewoon door", ze vindt het onverantwoord. "De werkzaamheden zijn ook nergens aangekondigd. Niemand wist dat die werkzaamheden zouden plaatsvinden."

Niet de eerste keer

De Nederlandse Onderwatersportbond is volgens Van der Giesen op de hoogte van het incident en onderneemt actie. Het is volgens Duikersgids niet het eerste incident met duikers en schepen. Eerder deze maand vonden er soortgelijke incidenten plaats bij de duikstek 'Galjoen zonder poen' bij Wemeldinge.
Op die duikstek is deze maand al twee keer een conflict geweest tussen een schip met vissers en duikers. Duikers bevonden zich onder water, toen het schip daar voor anker ging om te vissen. De onderwatersportbond heeft daarop afspraken gemaakt met de schipper van het schip. Op momenten dat duikers aan komen bij de duikstek en het schip ligt er al dan gaan de duikers ergens anders duiken, en als de duikers al aan het duiken zijn, kiest de schipper een andere ankerplaats. Duikers moeten dan wel door middel van een duikvlag aan de kant aangeven dat ze aan het duiken zijn.