Op de valreep was 2018 toch geen moordloos jaar

Zeeland leek af te stevenen op een jaar zonder moord of doodslag, maar in de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag ging het toch nog mis. Toen werd een 28-jarige man in de Kasteelstraat in Vlissingen doodgestoken. Een 17-jarige jongen, een 22-jarige vrouw en een 24-jarige man zijn als verdachten aangehouden.

In de afgelopen acht jaar werden zestien personen om het leven gebracht in Zeeland (foto: Omroep Zeeland)

Dat er slechts één persoon op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht dit jaar in Zeeland, wil niet zeggen dat het helemaal rustig bleef.

Zelfdoding

Vorige week werd een 33-jarige vrouw zwaargewond op straat aangetroffen in Clinge, die ter plekke overleed. Een 63-jarige vrouw werd aangehouden, maar na onderzoek bleek het om zelfdoding te gaan.

Dode gedumpt

Op 6 december wel een dode man gevonden op Zeeuws grondgebied, maar hij is waarschijnlijk in het Vlaamse Stekene vermoord en aan de Zeedijk bij Kloosterzande gedumpt. Het zou gaan om een 41-jarige bekende uit het Antwerpse drugsmilieu.

En dan was er ook nog een Zeeuw die weliswaar om het leven is gebracht, maar buiten de provinciegrenzen. Een 54-jarige man uit Dreischor werd begin augustus dood aangetroffen in een bedrijfspand in Alphen aan de Rijn.

In Vlissingen werd tijdens de kerstdagen een man doodgestoken (foto: Omroep Zeeland)

Omroep Zeeland houdt sinds 2011 bij hoeveel personen in onze provincie het leven door geweld verloren. In de afgelopen acht jaar was er zestien keer sprake van moord en doodslag. Of de rechtbank iets als moord of doodslag kwalificeert heeft te maken met de voorbedachten rade. Bij doodslag is daar geen sprake van, bij moord is wel sprake van een vooropgezet plan.

Moorden in Zeeland sinds 2011

2011 Vier personen
juni Fotograaf Henry Meye wordt doodgeschoten in Sint Maartensdijk, mogelijk verband met hennepkwekerij.
juli Dubbele moord op echtpaar Henk en Trees Schroevers in Middelburg door ex-schoonzoon.
juli Man steekt ex-vrouw Michelle van Hooff dood in een parkje in Nieuwdorp.
.
2012 Twee personen
juli De 30-jarige Michael ten Napel wordt dood gevonden in een sloot aan de Kapittelweg bij Westdorpe, een tot nu toe onopgeloste moordzaak.
oktober De 86-jarige John Smidt uit Axel wordt op een gruwelijke wijze om het leven gebracht door twee mannen.
.
2013 Twee personen
maart De 54-jarige Marja Otten wordt om het leven gebracht door haar 55-jarige depressieve man in hun woning aan de Paul Krugerstraat in Vlissingen.
september De 24-jarige Dordtenaar Muzekka Bozkurt wordt in september 2013 bij werkzaamheden aan de N61 in IJzendijke doodgeschoten. Het zou gaan om eerwraak.
.
2014 Twee personen
maart 19-jarige Dennis van de Velde uit Middelburg wordt doodgestoken door een 51-jarige man op de Turfkaai in Middelburg
november De 23-jarige Gideon Verhelst wordt doodgeschoten in Terneuzen. De schietpartij was het gevolg van een vete tussen twee groepen in de stad.
.
2015 Geen
.
2016 Eén persoon
november De 26-jarige Hussein Hassan Abdillahi wordt door geweld om het leven gebracht in zijn woning aan de Anjelierenlaan in Vlissingen.
.
2017 Vier personen
maart De 24-jarige Sirwan Kassan wordt doodgeschoten in café de Drie Musketiers in Oostburg. Vier mannen worden verdacht van de moord.
maart De 65-jarige Kees van Schaik wordt dood gevonden in zijn woning in Rilland. Vier Bulgaren worden verdacht van moord.
april Een 39-jarige vrouw uit Middelburg wordt in Dishoek doodgeschoten door haar 43-jarige man die daarna zelfmoord pleegt.
oktober Een man wordt doodgestoken in een beschermd wonenproject van Emergis in Middelburg, een vrouwelijke medebewoner is aangehouden.
.
2018 Eén persoon
Een 28-jarige man wordt doodgestoken in de Kasteelstraat in Vlissingen. Er zijn drie verdachten aangehouden.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
moord en doodslag
Deel dit artikel:

Reageren