Verwilderde katten van buiten de provincie zijn niet welkom

Het uitzetten van verwilderde katten mag niet meer in de buurt van natuurgebieden en alleen met katten die gevangen zijn in Zeeland zelf. De provincie Zeeland heeft de regels aangescherpt na bezwaren van het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten.

De vangkooien die gebruikt worden om katten te vangen. (foto: Omroep Zeeland)

Om de populatie aan wilde katten in Zeeland kleiner te maken vangt Stichting Scheldekat verwilderde katten, om ze vervolgens te castreren en weer terug te zetten. Het gaat daarbij om sterk verwilderde katten die niet meer bij mensen kunnen worden ondergebracht.

Wilde katten verstoren natuur

De twee natuurorganisaties zijn tegen het weer terugzetten van de katten in Zeeland. De katten zouden de natuur verstoren door het vangen van vogels en beschermde zoogdieren. Ook is er volgens hen onvoldoende bewijs dat de gekozen methode het aantal zwerfkatten echt doet verminderen.

In een reactie op de bezwaren van het Zeeuws Landschap en Natuurmonumenten laat de provincie weten niet te twijfelen aan de gekozen methode van vangen, castreren en terugzetten.

Verbod

Wel geeft de provincie aan de vergunning aan te scherpen door een verbod op het terugplaatsen in stiltegebieden, Natura2000-gebieden en gebieden binnen het Natuurnetwerk Zeeland. Ook mogen alleen katten worden teruggezet die daadwerkelijk ook in Zeeland zijn gevangen.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad

Meer over dit onderwerp:
Zeeland dieren zwerfkat verwilderde katten
Deel dit artikel:

Reageren