Miljoenensteun voor jonge boeren die het boerenbedrijf willen overnemen

Boer werkt op het land (archieffoto)
Boer werkt op het land (archieffoto) © Astrid Wiessner-Hoog uit 's Heerenhoek
Geld lenen bij de bank is volgens de boeren in de praktijk vaak lastig. Het geld vanuit de overheid moet dit makkelijker maken. Van de 75 miljoen euro gaat 64 miljoen naar een garantiefonds dat het aantrekkelijker moet maken leningen te verstrekken aan jonge boeren die een bedrijf starten of overnemen.
De stijgende grondprijzen worden deels veroorzaakt door investeerders. Die kopen landbouwgrond op in de verwachting dat die grond meer waard wordt, gezien de goede opbrengsten uit de Zeeuws klei. Daardoor liggen de prijzen in Zeeland hoger dan de gemiddelde grondprijs in Nederland.
Bij het overnemen van het familiebedrijf moet de jonge Zeeuwse boer familieleden uitkopen en de prijzige Zeeuwse landbouwgrond werpt een hoge drempel op. Veel Zeeuwse boerenbedrijven worstelen dan ook met het regelen van de overname.

Voedselproductie garanderen

Met de Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK) hoopt de regering ervoor te zorgen dat de voedselproductie 'ook voor de toekomst gegarandeerd blijft', schrijft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.
Een jonge boer die voor de regeling in aanmerking wil komen, moet wel investeren in innovatie of duurzaamheid. Hij moet in zijn plannen laten zien dat hij bijvoorbeeld werk maakt van kringlooplandbouw, dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering.
De komende vijftien jaar dreigen circa 20.000 land- en tuinbouwbedrijven te verdwijnen.
minister Carola Schouten
Met de resterende 11 miljoen euro worden boeren begeleid bij een overname, bijvoorbeeld voor de inzet van overnamecoaches. Die zouden kunnen voorkomen dat families ruzie krijgen over een overname of dat de boer die met pensioen gaat er te veel bij inschiet.

Aantal land- en tuinbouwbedrijven neemt af

Sinds 2000 nam het aantal land- en tuinbouwbedrijven in 2017 af met bijna 56 procent, tot 54.840. Dat kwam vooral doordat de eigenaar met pensioen ging en er geen opvolger was. Van alle land- en tuinbouwbedrijven is ruim 92 procent een gezinsbedrijf.
Van de tienduizenden gezinsbedrijven waarvan de eigenaar boven de vijftig is, heeft volgens het ministerie 61 procent nog geen opvolger. "Dit betekent dat de komende vijftien jaar circa 20.000 land- en tuinbouwbedrijven dreigen te verdwijnen", aldus Schouten.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a></p>