Hulstenaren naar de rechter om maandenlange sluiting straat tegen te houden

Hulstenaren woedend over maandenlange sluiting van hun straat
De bewoners hebben een bezwaar ingediend bij de gemeente en zeggen indien nodig naar de rechter te stappen om dit plan tegen te houden. "Ons twee dagen van tevoren laten weten dat die straat acht maanden wordt afgesloten, dat kan echt niet!", zegt Judith Timmerman van kapsalon Mystique.

Opslagterrein

De Frans van Waesberghestraat wordt gedurende die acht maanden gebruikt als opslagterrein voor twee bouwprojecten in Hulst: Residentie Gravenhof en appartementencomplex De Brouwerij op het 's-Gravenhofplein. Timmerman vindt dat de gemeente alleen kijkt naar belangen van ondernemers en onvoldoende rekening houdt met de wensen van bewoners en ondernemers zoals zijzelf.
Bij de gemeente is inmiddels een bezwaarschrift ingediend en de bewoners en ondernemers overwegen nu om samen op te trekken in de stap naar de rechter. Ze willen gezamenlijk een voorlopige voorziening aanvragen bij de bestuursrechter om de afsluiting tegen te houden.
Frans van Waesberghestraat in Hulst
Frans van Waesberghestraat in Hulst © Omroep Zeeland
Maarten Verstraeten van verfwinkel De Verfmolen vindt het belachelijk dat de bewoners niet zijn geïnformeerd. "Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met de wethouder, maar ik krijg niet de indruk dat de gemeente bereid is om de plannen te wijzigen..."

'Kwaad al geschied'

De wethouder wil volgens Verstraeten volgende week in gesprek met de bewoners, maar dan staat alles er al. "Dan is het kwaad al geschied. En als die spullen er al staan dan wordt het er volgens mij niet makkelijker op om de plannen gewijzigd te krijgen."
Dat de bewoners pas zo kort van tevoren geïnformeerd zijn is volgens Verstraeten geen toeval. "Het lijkt erop dat ze gedacht hebben: we geven ze zo min mogelijk tijd om ertegen bezwaar te maken."

Boetekleed

De verantwoordelijk wethouder Diana van Damme - Fassaert erkent dat de communicatie niet de schoonheidsprijs verdient. "Wat dat betreft moeten we het boetekleed aantrekken. We zijn gewoon veel te laat geweest met onze communicatie."
Wethouder Van Damme Fassaert over afsluiten weg Hulst
Tegelijkertijd snapt ze niet dat er zóveel commotie over is ontstaan. "De omleiding is gewoon goed geregeld. En we doen dit voor de veiligheid, je moet er niet aan denken dat de lading van zo'n zwenkkraan valt en iemand raakt. En bovendien: de inwoners van sommige dorpen moeten soms een jaar lang kilometers omrijden en die hoor je daar dan niet over. Hier gaat het maar om zo'n veertig meter."

Naar de rechter

Als de bewoners besluiten om toch naar de rechter te stappen, ziet ze die eventuele toekomstige rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Het is natuurlijk hun goed recht om naar de rechter te stappen, maar ik denk dat wij wij zeer sterk staan."
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>