Zeeland heeft er elf wereldkampioenen bij

'Een kroon op al het werk'. Daar zijn Frank Wondergem, Herman Marijs en Jaap van Belzen uit Arnemuiden het grondig met elkaar over eens. De drie mannen sleepten, samen met zes andere Zeeuwen, elf wereldtitels binnen met hun vogels op het wereldkampioenschap Mondial 2019 in Zwolle afgelopen weekend. Aan het kampioenschap doen 25.000 vogels mee.

Plantenspuit
Vandaag keerden de vogels na hun overwinning weer terug op hun thuisbasis. Er is hard gewerkt om ze aan de top te krijgen. Frank Wondergem deed met acht vogels mee aan het kampioenschap:' Hier doe je het voor. Ik ben iedere dag 2,5 uur met mijn vogels bezig. Ze worden iedere dag gewassen met een plantenspuit, de hokjes moeten goed schoon gehouden worden en je traint ze door met een stokje langs de tralies te gaan'.

Mooie kindertjes
Voor een leek zijn de verschillende tussen de vogels uit dezelfde stam bijna niet te zien. Herman Marijs: ' Voor veel mensen is het maar een vogeltje maar wij kijken echt naar de details.' Volgens Marijs is het de kunst om de juiste ouders te laten paren: 'Als je twee lelijke ouders op elkaar legt komen daar tenslotte geen mooie kindertjes uit.'

Deze putter is sinds dit weekend wereldkampioen (foto: Omroep Zeeland)

Hoogste podium
Vier gouden plakken gingen er dus naar Arnemuiden. Daarnaast kregen twee vogels van Mike de Block uit Koewacht ook een wereldtitel. Erik van de Branden uit Nieuw-Namen, Kees Kaboord uit 's Heer Hendrikskinderen, Clement Bonte uit Aardenburg, Jan Meesen uit Zaamslagveer en Wilfred Brand uit Oostkapelle haalden ook allemaal het hoogste podium met hun vogel.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren