Middelburg pleit voor helmplicht op de snorfiets

De gemeente Middelburg pleit, samen met zestien andere gemeenten, voor de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Zij sluiten zich hiermee aan bij de oproep van 130 artsen. Die stuurden in december een brandbrief naar de Tweede Kamer om zo jaarlijks tientallen doden en veel hersenletsel onder snorfietsers te voorkomen.

Snorfietsen (foto: ANP)

Het initiatief voor de brief is genomen door de Haagse wethouder Robert van Asten. "Het wordt steeds drukker op straat en dat vraagt van ons allen uiterste oplettendheid om kwetsbare weggebruikers te beschermen. Het invoeren van een helmplicht voor snorfietsers is een relatief simpele manier om de risico's te verminderen. Niet alleen voor de bestuurder van de snorfiets of zijn of haar bijrijder maar ook voor andere weggebruikers"

Snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur. Een Kamermeerderheid is voor een helmplicht. In december liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over verkeersveiligheid weten 'open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht'.

Wethouder Chris Simons over de oproep voor een helmplicht

Zeventien gemeenten

Naast Middelburg is de brief ook getekend door Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Hilversum, Lansingerland, Nijmegen, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Zwolle.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Den Haag snorfiets helmplicht
Deel dit artikel:

Reageren