Je huis opwarmen met water uit het kanaal: het moet gebeuren in Vlissingen

Op deze plek komen de nieuwe huizen in de Vlissingse Scheldewijk
Op deze plek komen de nieuwe huizen in de Vlissingse Scheldewijk © Omroep Zeeland
Bij een collectief warmtenet wordt in de winter met warmtepompen warmer water uit het Kanaal door Walcheren gepompt. Kouder water stroomt terug naar het kanaal. In de zomer kan het koelere water uit het kanaal gebruikt worden om de huizen te koelen. Het gebouw van Rijkswaterstaat in Middelburg maakt al op deze manier gebruik van het kanaalwater.
In de nieuwe wijk 'Scheldewijk' worden honderden huur- en koopwoningen gebouwd. De eerste huizen staan voor dit jaar op de planning.
Nieuwe Scheldewijk in Vlissingen
Nieuwe Scheldewijk in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het Vlissings college gaat nu een 'marktverkenning' houden. Het gaat bedrijven benaderen om te onderzoeken wie dit warmtenet kan aanleggen en exploiteren. Ook het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland liet eerder deze week weten de haalbaarheid van zogenoemde thermische energie te onderzoeken.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>