Lees terug: 15 jaar celstraf geëist tegen verdachten roofmoord Rilland

Lees terug: 15 jaar celstraf geëist tegen verdachten roofmoord Rilland
Lees terug: 15 jaar celstraf geëist tegen verdachten roofmoord Rilland © Omroep Zeeland
De moord vond plaats in maart vorig jaar. Vandaag presenteerde het Openbaar Ministerie de zaak tegen de vier Bulgaarse verdachten en sprak de officier van justitie de eis tegen hen uit. Naast de eerdergenoemde celstraf bestaat die ook uit de toewijzing van een vordering van de zoon van het slachtoffer van bijna 1900 euro.
Verslaggever Niels Schuurbiers volgt vandaag en morgen de rechtszaak:
Op 20 maart 2017 werd het lichaam van Van Schaik gevonden in zijn woning aan de Hontestraat in Rilland. Het lichaam was vastgebonden en toonde tekenen van marteling. De man werd gevonden door zijn buurvrouw. Op de zolder van het huis werd ook een wietkwekerij aangetroffen, waar net was geoogst. Voor deze roofmoord werden drie mannen en één vrouw uit Bulgarije opgepakt.

Buitenproportioneel veel geweld

Volgens de officier van justitie hebben de vier verdachten Van Schaik vastgebonden en gemarteld. Daarna zouden ze er met de geoogste wiet vandoor zijn gegaan. Daarbij hebben ze volgens de officier van justitie buitenproportioneel veel geweld gebruikt. "Ze hebben hem mishandeld en voor dood achtergelaten."
Het was volgens de officier van justitie al bij voorbaat niet de bedoeling dat het slachtoffer het zou overleven. Dat zou blijken uit het feit dat de knevel niet van de mond van het slachtoffer gehaald werd toen de verdachten weggingen.

Dezelfde straf

De daadwerkelijke roofoverval en dodelijke mishandeling werd door de drie mannen uitgevoerd. De vrouwelijke verdachte beweert niet geweten te hebben dat Van Schaik het niet zou overleven. Toch eist de officier van justitie ook tegen haar dezelfde straf, omdat de roofmoord had niet had kunnen plaatsvinden als zij het huis van het slachtoffer niet had aangewezen.
Dit is wat we weten van de moord in Rilland
Zelf probeerden de verdachten vandaag tijdens de zitting vooral de eigen rol te bagatelliseren. Alle vier de verdachten hebben in Nederland nog geen strafblad, maar in het buitenland wel. Ze zijn eerder onder meer veroordeeld voor diefstallen, overvallen en mishandelingen.

Advocaten

Morgen gaat de rechtszaak verder. Dan komen de advocaten van de vier verdachten aan het woord en wordt de inhoudelijke behandeling afgemaakt.

Lees ook: