Dit zijn de mooiste foto's van de bloedmaan in Zeeland

Ideale omstandigheden vanmorgen voor de bloedmaan. Het hoogtepunt was om 06.13 uur en het bijzondere natuurverschijnsel was in heel Zeeland te bewonderen. Hij was goed te zien door het heldere weer. "En de volgende kans is pas over tien jaar", vertelt Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht Philippus Lansbergen, die het natuurverschijnsel bestudeerde vanuit Vlissingen.

"Ik heb 'm de afgelopen tien tot vijftien jaar niet zo mooi gezien", zegt ook Jan Koeman van de sterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Koeman staat, samen met nog 25 andere liefhebbers, deze ochtend op het Nollehoofd in Vlissingen. Met tien telescopen genieten ze van deze maansverduistering. "Dit is echt uniek moment, zo onbewolkt, zo helder."

Jan Koeman van de sterrenwacht Philippus Lansbergen over de maansverduistering

Afgelopen zomer was er ook al zo'n maansverduistering, maar toen bleef die bloedrode maan achter de wolken verscholen.

Bloedmaan naast de Lange Jan in Middelburg (foto: Tim Andriaanse)

Bij een zonsverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan in, toch wordt de maan niet helemaal donker, zoals bij een zonsverduistering wel het geval is. Dat komt doordat het zonlicht verbogen wordt door de lucht in onze dampkring. Dat licht verkleurt ook en wordt rood, net als bij een ondergaande zon.

Het is bovendien een 'supermaan'. Dat houdt in dat de maan, die een in een elliptische baan rond de aarde draait, nu dichterbij staat dan anders en als dat samenvalt met een volle maan, dan heet dat een supermaan.

Bloedmaan in Zeeland (foto: Tanja van Eenennaam)

Koeman heeft het zelf het liefst over een totale maansverduistering. "Iedereen mag zelf weten hoe je het noemt, maar supermaan vind ik wel wat overdreven, zoals tegenwoordig alles wordt overdreven. De maan staat inderdaad dichterbij de aarde, daardoor is de maan tien procent groter dan anders, maar dat zie je echt niet."

Een uur genieten

De totale zonsverduistering duurde ruim een uur. Vanaf circa 06.45 uur kwamen de eerste directe stralen zonlicht op de maan en rond 08.50 uur eindigde de maansverduistering.

De maansverduistering in beeld (foto: Rijk-Jan Koppejan)

Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht Philippus Lansbergen over maansverduistering

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad

Meer over dit onderwerp:
Zeeland bloedmaan maansverduistering
Deel dit artikel:

Reageren