Gors en Zuidwester praten over fusie

Gors en Zuidwester praten over fusie
Gors en Zuidwester praten over fusie © Omroep Zeeland
Karin Smit, directeur Gors
Karin Smit, directeur Gors © Omroep Zeeland
De instellingen willen de krachten bundelen om de specialistische zorg te verbeteren. "Het gaat vooral om het delen van kennis en expertise, om het bundelen van kennis op de specialistische functies", zegt directeur Karin Smit van Gors.
Cliënten zullen volgens haar niet veel merken van een nauwere samenwerking met Zuidwester. "Cliënten houden hetzelfde team met dezelfde gezichten", aldus Smit, "De gemiddelde cliënt gaat hooguit merken dat de kwaliteit van de zorg verbeterd."
Cliënten houden hetzelfde team met dezelfde gezichten. zij gaan hooguit merken dat de kwaliteit van de zorg verbeterd.
Karin Smit, directeur Gors
De organisaties trekken al samen op in het project 'Zeeland onbeperkt', waarin de Zeeuwse gehandicaptenorganisaties gezamenlijk personeel werven en specialistische deskundigheid met elkaar delen. Het klikte tussen Gors en Zuidwester. Zo goed, dat zij nu met elkaar over intensievere samenwerking en zelfs fusie spreken.
De gesprekken gaan vooral over de zorg in Zeeland. Zuidwester biedt zorg aan 129 mensen met een beperking in Goes, maar heeft ook vele zorglocaties op de Zuid-Hollandse eilanden en in West-Brabant. In eerste instantie kijken de twee instellingen naar het bundelen van de krachten in Zeeland.
Directeur Karin Smit van Gors over samenwerking met Zuidwester
<p>Zuidwester is drie keer zo groot als Gors en biedt vooral zorg op de Zuid-Hollandse eilanden. Gors opereert alleen in Zeeland.</p><p>Zuidwester heeft 1.732 mensen in dienst (1.108 fte's), Gors heeft 640 mensen in dienst (430 fte's)</p><p>Zuidwester geeft 1.045 cliënten 24-uurs zorg, waarvan 129 cliënten in Zeeland wonen. Gors heeft 526 cliënten die bij de instelling wonen.</p><p>Zuidwester geeft 131 mensen met een beperking begeleiding en dagbesteding. Gors begeleidt 262 cliënten.</p><p>Bij een fusie wordt organisatie in Zeeland net zo groot als Tragel en Arduin.</p>
Het is onrustig in de gehandicaptensector in Zeeland. Alle instellingen kampen met gebrek aan personeel. Het nijpende tekort aan vooral gespecialiseerd personeel dwingt tot samenwerking in de regio. Zo fuseert Tragel met Stichting DOOR op het gebied van zorg aan ex-gedetineerden. En dan wordt binnenkort ook nog het noodlijdende Arduin overgenomen door de landelijke zorggigant 's Heeren Loo.

Lees ook: