Voortaan één Zeeuwse instelling voor forensische zorg

Gehandicaptenorganisatie Tragel uit Clinge en Stichting DOOR uit Middelburg zijn gefuseerd. Er is nu één Zeeuwse zorginstelling voor forensische zorg. Dat is zorg voor ex-gedetineerden al dan niet met een (licht) verstandelijke beperking

Begeleider en ex-gedetineerde bij Stichting DOOR in Middelburg (foto: Omroep Zeeland)

Tragel was in Zeeland altijd de enige zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten die forensische zorg mocht bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. DOOR bood wel een forensische beschermde woonvorm aan. Voor deze vorm van gespecialiseerde zorg is de omvang van het hulpaanbod in Zeeland beperkt. Dat is volgens beide instellingen dan ook de belangrijkste reden om te fuseren.

Opgelegd door rechter

Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en/of verstandelijk gehandicaptenzorg en is onderdeel is van een (voorwaardelijke) straf of maatregel. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd.

Verscherpt toezicht

Tragel kwam begin 2018 nog onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wegens verschillende tekortkomingen. Zo was onder meer de zorg onder de maat en was het gebouw ongeschikt voor de bewoners. Begin mei maakte de Inspectie bekend dat de zorginstellingen orde op zaken had gesteld.

De fusie heeft geen gevolgen voor het personeel. 24 januari wordt er officieel even stilgestaan.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
tragel forensische zorg stichting door
Deel dit artikel:

Reageren