ZorgSaam biedt 'gezinsgerichte keizersnede'

Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen biedt sinds kort een 'gezinsgerichte keizersnede' aan. Het kind blijft na de geboorte meteen bij de moeder, ook als de operatiewonden nog moeten worden gehecht.

Met de nieuwe buidel kan de pasgeboren baby wèl meteen bij de moeder op de borst (foto: Zorgsaam)

Bij een 'klassiek' keizersnede wordt het kindje direct na de geboorte in de couveuse gelegd zodat moeder kan worden gehecht. Met de nieuwe aanpak wordt de baby direct bij de moeder op de borst gelegd. De moeder krijgt een speciale draagdoek om, een zogenoemde hugmee, waarin de baby meteen na de geboorte bij haar op de borst kan liggen, zonder dat de baby de operatiewond met de voetjes kan raken. "Je ziet dat baby's en moeders allebei meteen ontspannen", zegt kinderverpleegkundige Tieneke Herman.

Volgens Herman is het eerste uur na de geboorte contact tussen kind en ouders zeer belangrijk. "Het is de tijd waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde sociaal-emotionele, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby."

Geboorte zien

Het ziekenhuis heeft ook nieuwe afschermdoeken aangeschaft. Het zijn doeken met een luikje, dat geopend kan worden bij de daadwerkelijke geboorte. Zo kunnen moeder en vader de geboorte zien en zijn ze er nog meer bij betrokken.

Arianne van Harn van Zorgsaam over de nieuwe benadering bij keizersnedes

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad

Meer over dit onderwerp:
ziekenhuis ZorgSaam keizersnede gezin
Deel dit artikel:

Reageren