Terneuzen bouwt de meeste nieuwe woningen

In één jaar tijd zijn er in Terneuzen per saldo 235 nieuwe woningen bij gekomen. Het is daarmee de sterkst groeiende gemeente van Zeeland, blijkt uit de woningbouwcijfers van het CBS over 2018. Het is een toename van 0,9 procent. Terneuzen is weliswaar de grootste gemeente van Zeeland maar is sinds het begin van deze statistiek (2012) nooit aan kop gegaan. Nu dus wel.

Groei woningvoorraad blijft achter (foto: Omroep Zeeland)

Maar in verhouding tot de totale woningvoorraad doen Reimerswaal (1,3 procent groei), Goes (1,1 procent) en Tholen (1,0 procent) het beter dan Terneuzen.

Zeeland als geheel blijft achter bij de rest van Nederland. De groei van het aantal woningen in heel Nederland is 0,9 procent, in Zeeland gemiddeld 0,7 procent. Dat wil zeggen dat er 1.247 woningen bij zijn gekomen in één jaar tijd.

Vlissingen

Goes (193) en Middelburg (147) komen qua groei direct achter de Terneuzen. Gezien zijn omvang hoort ook Vlissingen in dit rijtje thuis. En de Scheldestad maakte in 2017 nog een belangrijke groei, de sterkste zelfs van Zeeland, maar is dit keer met zes nieuwe huizen de hekkensluiter van de provincie.

De genoemde cijfers betreffen de groei van het woningbestand, dus de gesloopte woningen zijn ervan afgetrokken. En het is niet alleen nieuwbouw, want de tot woning verbouwde bedrijfspanden zijn erbij opgeteld.

Nederland

In 2018 werden in heel Nederland bijna 66.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is bijna vijf procent meer dan in 2017 en het hoogste aantal na 2009. Met deze nieuwbouw groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent. In Diemen nam de woningvoorraad door nieuwbouw met bijna vijf procent het sterkst toe.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
woningbouw
Deel dit artikel:

Reageren