'Pyromaan van Oosterland' vrijgesproken van vier keer brandstichting in Terneuzen

De rechtbank in Middelburg heeft een eerder veroordeelde pyromaan veroordeeld tot acht maanden cel. De 44-jarige man werd verdacht van vijf brandstichtingen in Terneuzen. Van vier van de vijf werd hij vrijgesproken. Dat is een domper voor het Openbaar Ministerie.

Rechter in de rechtbank (archief) (foto: Omroep Zeeland)

Het ging in Terneuzen om relatief kleine brandjes; een kliko, een parasol, een stoel, een auto en een voordeur. Alleen voor de brand in de parasol vindt de rechtbank dat er wettig en overtuigend bewijs is dat aantoont dat de verdachte het heeft gedaan. In de andere gevallen ontbreekt dat bewijs. Er is alleen te concluderen dat de verdachte daar in de buurt was (de branden vonden plaats in een straal van 200 meter), maar er is niet bewezen dat hij de branden heeft aangestoken, zo oordeelt de rechtbank.

Hij werd dus vrijgesproken van die vier gevallen van brandstichting en daardoor viel de straf ook een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van twee weken eerder. De 44-jarige man kreeg acht maanden cel, in plaats van de vijf jaar die geëist was. Die eis was fors omdat de man een verleden heeft als brandstichter. Hij zat eerder een lange gevangenisstraf uit voor het aansteken van branden in Oosterland en Vlissingen.

Eerder ook vrijgesproken

Oosterland was in 2013 en 2014 in de ban van de pyromaan na een hele reeks branden. Er was veel onrust in het dorp nadat schuurtjes en afvalcontainers in vlammen opgingen. Er werd extra gesurveilleerd en inwoners dachten te weten wie de dader was. Zijn ramen werden zelfs ingegooid. Na een brand in een garage werd de man opgepakt. Maar de rechtbank sprak hem ook toen vrij omdat er niet genoeg bewijs was.

Brand in Oosterland in 2013 (foto: OZ)

De man verhuisde naar een opvanghuis in Vlissingen, maar stichtte ook daar brand. Hij werd opnieuw gearresteerd en uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tien maanden.

Nu in Terneuzen

De brand waarvoor hij nu is veroordeeld was in zijn nieuwe woonplaats Terneuzen. De vijf brandjes waren allemaal in dezelfde nacht, in september vorig jaar. De 44-jarige man zei tijdens de zitting twee weken geleden dat hij zich niks kon herinneren van de branden. Dat het allemaal een 'blur' voor hem was. Het OM denkt dat hij in alle vijf de gevallen weer de brandstichter was, maar heeft dat onvoldoende bewezen. Het Openbaar Ministerie is voornemens om in hoger beroep te gaan.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Oosterland Brandstichting Pyromaan
Deel dit artikel:

Reageren