Motie van treurnis op Tholen om regenboogvlag

PvdA/GroenLinks op Tholen is teleurgesteld in het gemeentebestuur over de gang van zaken bij het hijsen van de regenboogvlag. Dat laat de samengevoegde partij weten in een motie van treurnis. De partij zegt 'verbijsterd en teleurgesteld' te zijn.

Regenboogvlag (foto: Pixabay)

In eerste instantie had de gemeente Tholen besloten om op Coming Outday, in oktober, de regenboogvlag te hijsen. Maar na discussie in de gemeenteraad en een brief die 22 kerken hadden opgesteld, werd besloten om de vlag zelf niet te hijsen maar slechts een vlaggenmast beschikbaar te stellen. PvdA/GroenLinks baalt ervan dat het tot negatieve reacties in de samenleving heeft geleid. Ook vindt de partij dat nu voorbij wordt gegaan aan de signaalfunctie en solidariteit rondom Coming outdag.

Toestemming vragen

De gemeente Tholen is duidelijk. Naast de vier bestaande vlaggenmasten voor het gemeentehuis, wordt een vijfde mast toegevoegd. Organisaties kunnen voor speciale dagen toestemming vragen om een vlag te hijsen. De gemeente Tholen doet dat niet zelf, maar beslist wel of een vlag wordt toegestaan of niet. De burgemeester laat weten wel aanwezig te zijn bij het hijsen van een vlag, als daar een uitnodiging voor komt.

De motie van treurnis van PvdA/GroenLinks kreeg steun van het CDA, de ABT, SP en PVV. Daarmee werd de motie verworpen, met twaalf tegen negen stemmen.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Tholen regenboogvlag
Deel dit artikel:

Reageren