Nep-miljonair (78) gaat weer de fout in, OM eist celstraf

© Omroep Zeeland
Het draait deze keer om de aankoop van een woning. De man en zijn vrouw wilden een huis van 355.000 euro kopen in Goes. Tegen de verkoper, waarmee hij een overeenkomst tekende, zei hij dat het met het geld wel goed zou komen. Hij zou nog geld krijgen uit het buitenland en liet documenten zien waarop stond dat hij ruim vijf miljoen dollar zou bezitten. De verkoper van het huis vertrouwde de 78-jarige man, maar het geld voor het huis bleef maar niet komen en toen de eigenaar van het huis werd gewaarschuwd dat de man wel eens een oplichter zou kunnen zijn deed hij aangifte.

Ruim 40 jaar oplichtingspraktijken

Volgens het Openbaar Ministerie houdt de man zich al meer dan 40 jaar bezig met oplichtingspraktijken. Hij is al meerdere keren veroordeeld. De officier van justitie eiste een celstraf tegen de man gelijk aan de tijd die hij nu in voorarrest zit. Dat is nu ruim drie maanden. Verder eiste hij dat eerdere voorwaardelijke straffen nu opgelegd worden. Het gaat om vijf maanden en twee weken. "Dit moet een keer stoppen", aldus de officier van justitie. "Ik ben bang dat hij dit blijft doen totdat hij doodgaat".

'Ik kom nooit meer terug'

De advocaat van de man betwist het oplichten in de kwestie rond het huis in Goes, omdat er alleen onderhandelingen zijn geweest. Het huis is nooit van eigenaar gewisseld. Bovendien noemt hij zijn cliënt 'onmachtig'. Volgens hem lijdt de man aan een vorm van dementie en is hij zich niet volledig bewust van zijn gedrag. De verdachte zelf zei dat het hier niet om oplichting ging. Hij wilde 'gewoon een huis kopen'. Hij bezwoer de rechtbank dat hij 'nooit, maar dan ook nooit meer terug zou komen'.
Anderhalf jaar geleden werd de man door de rechtbank in Middelburg veroordeeld voor het oplichten van een hotel, bed and breakfast en een garage. Hij deed zich voor als miljonair, betaalde de overnachtingen tussen augustus 2013 en juli 2014 niet, bestelde een Mercedes ter waarde van 102.000 euro bij de autodealer en huurde er een bestelbus zonder te betalen. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.
Ook toen kwam de man steeds met het verhaal dat hij grote bedragen geld uit het buitenland zou krijgen.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>