Aanleg 380kV-lijn loopt maanden vertraging op

Aanleg hoogspanningslijn
Aanleg hoogspanningslijn © Omroep Zeeland
Tot nu toe ging TenneT er vanuit dat de nieuwe hoogspanningslijn ondanks de problemen klaar zou zijn in 2020. TenneT zegde vorige week het contract met bouwbedrijf Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles op. Volgens de netwerkbeheerder voldoen de bedrijven niet aan hun contractuele verplichtingen. Hoeveel vertraging het project exact gaat oplopen, kan een woordvoerder van TenneT niet zeggen.
De verbinding tussen Borssele en Rilland wordt 47 kilometer lang en bestaat uit 131 masten. Het werk ligt sinds begin oktober stil. De masten zorgden met name onder de inwoners van Krabbendijke voor onrust. Ze vinden dat de masten te dicht bij het dorp komen te staan en zijn bang voor gezondheidseffecten. De Raad van State veegde in augustus vrijwel alle bezwaren van tafel, waarna de aanleg kon beginnen.
Door de komst van windmolenparken op zee is een tweede 380kV-hoogspanningslijn nodig. Volgens een woordvoerder van TenneT betekent de vertraging niet dat de stroom die windmolens op zee opwekken, niet weg kan. "Het zal misschien voor extra kosten zorgen, maar die nemen wij voor onze rekening."

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>