Welgestelde familie schenkt Zeeland zijn schilderijen

Een bijzondere schenking voor het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Het genootschap krijgt van een familie uit Bloemendaal twee schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. De schilderijen zijn niet nieuw in Zeeland. Ze hangen al een langere tijd in het MuZEEum in Vlissingen, dat ze al die tijd in bruikleen had.

Gezicht op de rede van Rammekes (foto: Omroep Zeeland)

Het gaat om de schilderijen Gezicht op de rede van Rammekens uit de 17e eeuw, en het 18e eeuwse Scheepsportret, met daarop mogelijk een kaperschip.

"Het zijn echt doeken die in Zeeland moeten blijven", zegt conservator Veronica Frenks. "Het is ook goed dat het genootschap de schilderijen nu heeft, want als het MuZEEum failliet zou gaan, blijven de schilderijen in Zeeland, niemand kan ze dan weghalen, want ze blijven van ons."

Schilderij 'Scheepsportret' (foto: Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen)

Frenks is 'superblij' dat de schilderijen nu voorgoed in Zeeland blijven. De doeken vertellen volgens Frenks veel over Zeeland als maritieme natie en geven een beeld van de 'glorietijd' van de provincie.

Dat de familie de doeken heeft geschonken is bijzonder, en volgens de conservator ook een bewijs dat het 'geen geldwoven' zijn. "Vaak worden dit soort schilderijen verkocht en verdwijnen ze uit Europa. Chinezen zijn er dol op. Dus we zijn als de dood als een beetje mooi schilderij zo verdwijnt."

'Ik krijg er nog steeds rode wangen van'

Veronica Franks heeft de schilderijen nu al tal van keren gezien, maar ze blijven haar boeien. "Ze zijn allebei zo interessant! En je gaat ook steeds meer zien. Ik kan hier nog steeds met rode wangen van weglopen."

Deel dit artikel:

Reageren