Zeeland herdenkt slachtoffers van de Watersnoodramp

Het is vandaag 66 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Daarbij vielen 1836 doden. De ramp wordt vandaag in Zeeland herdacht. De grootste herdenking was iets na 10.00 uur in Ouwerkerk bij het monument naast het Watersnoodmuseum.

Bij het monument werden kransen gelegd, gevolgd door toespraken van burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland en Ruben Verton, een nabestaande van de derde generatie. De herdenking werd afgesloten met een minuut stilte.

Tijdens de herdenking werd ook stilgestaan bij het overlijden van Wim Schot, afgelopen maandag. Samen met zijn neef redde Schot tijdens de Watersnoodramp honderden mensen van daken van boerderijen en huizen in de polders rondom Zierikzee.

Wim Schot (foto: Omroep Zeeland)

In Reimerswaal vindt ook een herdenking plaats. 's Avonds worden in de Johanneskerk in Kruiningen de slachtoffers die in Reimerswaal vielen, herdacht. Basisschoolleerlingen lezen tijdens die herdenking de namen op van de 77 slachtoffers uit Reimerswaal. De herdenking bestaat verder uit een toespraak van burgemeester Van Egmond en een ooggetuigenverslag. Na afloop van de herdenking worden er bloemen en kransen neergelegd in de tuin van de Johanneskerk.

Reconstructie Watersnoodramp (NOS) (foto: NOS)

Voor de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp, vorig jaar, heeft de NOS een reconstructie gemaakt van de Ramp. Deze kun je hier teruglezen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
herdenking watersnoodramp Ramp
Deel dit artikel:

Reageren