Asielzoekerscentrum in Goes gaat in november weer open

azc Goes (archieffoto)
azc Goes (archieffoto) © Omroep Zeeland
De gemeente Goes reageert daarmee positief op een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het COA zoekt op korte termijn 5.000 nieuwe plekken voor asielzoekers in Nederland, omdat de bestaande reserve-capaciteit van 2.000 plekken niet voldoende is.

Sinds augustus dicht

Het COA sloot in augustus het azc in Goes, omdat ze het aantal opvangplaatsen wilden terugbrengen van 31.000 bedden naar 27.000. Het azc in Goes opende in 2011 zijn deuren en was een zogenoemde gezinslocatie. In een gezinslocatie verblijven gezinnen met kinderen tot 18 jaar, waarvan het asielverzoek is afgewezen.
Nu het azc toch wordt heropend komt er een gemixte populatie: jong, oud, man, vrouw, alleenstaanden, gezinnen. En waar er voorheen dus uitsluitend uitgeprocedeerde asielzoekers werden opgevangen, komen er straks mensen die nog een asielaanvraag moeten indienden.

Blij

Burgemeester Mulderis blij met de terugkeer van het azc. "We hebben hier momenteel een leegstaand asielzoekerscentrum, dus hoeft er hier niet veel te gebeuren om het te realiseren. En we zijn hier in Goes al heel lang bekend met de vluchtelingenopvang."
Het is de bedoeling dat begin november de eerste asielzoekers naar de locatie aan de Albert Plesmanweg komen. Deze opvang is uiterlijk tot 19 november 2019. Volgens Mulder is het voor Goes vooral belangrijk om gehoor te geven aan het verzoek van het COA om de acute problemen met de opvang op te lossen.

Even wennen

Toch kan ze zich wel voorstellen dat het voor de Goese scholen even wennen zal zijn. "Toen het azc weg moest, was het vertrek van de gezinnen vervelend voor de scholen. En dan is het best een moeilijke boodschap om over te brengen er al zo snel weer mensen terugkomen. We hebben al gesprekken gehad met de basisscholen hierover."
Het besluit is genomen door het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is wel op de hoogte gebracht en omwonenden zijn volgens het dagelijks gemeentebestuur op tijd ingelicht. Het college wil dat mensen die naar Zeeland komen ook hier kunnen blijven. Dat is goed omdat ze dan in Zeeland inburgeren en het is ook goed voor de arbeidsmarkt.

Om de tafel met omwonenden

Volgens burgemeester Mulder kijken de omwonenden er niet raar van op dat er nu weer mensen in het azc komen wonen. En de eerste afspraak om met de omwonenden om tafel te gaan is volgens Mulder al gepland.
Er komt zo'n 13 FTE te werken van het COA en 13 FTE aan beveiligers. Een deel van de mensen die er voorheen werkte wordt weer teruggehaald. Volgens het COA hebben ze de eerste telefoontjes al gepleegd met de vrijwilligers die voorheen ook al in het Goese azc werkten.

Lees ook: