Gratis protesteren tegen tunneltol Westerscheldetunnel dankzij tolvrije zaterdag

Tijdens de open dag van de Provincie Zeeland willen tegenstanders van de tunneltol demonstreren bij het provinciehuis op de Abdij in Middelburg. Die open dag valt namelijk samen met een van de tolvrije zaterdagen, dus kunnen de demonstranten uit Zeeuws-Vlaanderen gratis heen en weer door de Westerscheldetunnel.

Het Tolplein van de Westerscheldetunnel (foto: Omroep Zeeland )

De open dag vindt plaats op zaterdag 23 februari 2019 van 11.00 tot 16.00 uur. De provincie wil met de open dag vooral aandacht vragen voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Vragen over de tunneltol

Onder de titel Overtuig de Abdij: de tunnel tolvrij! roept de actiegroep Westerscheldetunnel tolvrij op Facebook iedereen die tegen de tunneltol is om zich op het Abdijplein te melden. Tijdens de open dag kunnen burgers vragen stellen aan de huidige provinciebestuurders. De actiegroep roept alle bezoekers van de open dag op om daarbij ook vragen over de tunneltol te stellen.

Een eerder protest tegen tunneltol, archieffoto (foto: Omroep Zeeland)

Bij de bouw van de Westerscheldetunnel was vastgelegd dat alle passanten tot 2033 tol betalen. Daarna wordt de tunnel volgens de originele plannen tolvrij. Maar onder meer door toenemend verkeer zijn de tunnelinkomsten hoger dan vooraf begroot en veel Zeeuwen, en dan vooral Zeeuws-Vlamingen, willen daarom dat de tunnel eerder tolvrij wordt.

Tolvrije zaterdagen

Tot nu toe wilde het provinciebestuur daar niet aan. Dat koos ervoor om met de hogere inkomsten de tarieven laag te houden en tolvrije zaterdagen in te stellen, zoals de tolvrije zaterdag van 23 februari die het Zeeuws-Vlamingen mogelijk maakt om gratis door de tunnel te rijden, van en naar het Abdijplein.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren