Stichting wil 'e-noses' om luchtkwaliteit in de gaten te houden

Stichting wil 'e-noses' om luchtkwaliteit in de gaten te houden
de tafel bij Frank van Maasdam ligt vol met plastic zakjes. In elk van die zakjes zit een zwart uitgeslagen watje. "Dit haal ik 's morgens van mijn autoruiten af als de wind een nachtje deze kant op heeft gestaan", zegt Van Maasdam.
Hij woont met zijn vrouw in Sluiskil aan het kanaal. Behalve op het water heeft hij ook vrij uitzicht op kunstmestfabrikant Yara en afvalverwerker Heros. De zwarte roet die hij regelmatig van zijn auto haalt, is voor het grotendeel afkomstig van zijn overbuurmannen en de voorbijvarende schepen. "Het is zo zwart als roet. Wij maken ons ernstige zorgen over welke stoffen hier het dorp in waaien en die we elke dag en nacht inademen."
Met de petitie die hij is gestart wil hij te weten komen of er buiten de stichting om nog meer mensen zijn die er zo over denken en achter het idee van de elektronische neuzen staan.
<p>De elektronische neuzen, ook wel e-noses genoemd, kunnen gevaarlijke of hinderlijke gassen waarnemen, die mensen niet kunnen zien of ruiken. In de Rotterdamse haven houden 250 elektronische neuzen de luchtkwaliteit al in de gaten. Door dit systeem kunnen bedrijven, gemeenten en milieudienst sneller reageren wanneer er gevaarlijke gassen vrijkomen.</p>
Met de e-noses willen ze niet alleen de luchtkwaliteit in en rond Sluiskil meten, maar in de hele Kanaalzone. "Om de veiligheid te waarborgen van de inwoners bij calamiteiten", legt Van Maasdam uit. Dat de e-noses de luchtkwaliteit niet verbeteren, maar alleen meten en bij een overschrijding alarm slaan weet Van Maasdam. Het voornaamste doel van de Stichting Kanaalzone Gewoon Schoon is om te weten te komen welke stoffen er allemaal in de lucht hangen en in welke concentraties.
Volgens Hans van Arissen die ook bij de stichting betrokken is, wordt die informatie de komende jaren alleen maar relevanter, zegt hij verwijzend naar de ambities van de gemeente Terneuzen. "Als Terneuzen zich wil gaan profileren als Poort naar Parijs komen er alleen maar meer bedrijven bij en dus ook meer overlast", met meer vervuiling tot gevolg is de vrees bij de stichting.
'Mijn kleinzoon loopt soms met zijn t-shirt voor de mond'
Overigens wil de stichting wel benadrukken dat ze niet tegen de bedrijvigheid in de Kanaalzone zijn. "Het is ons werk en onze kinderen moeten er later ook kunnen werken, maar we moeten ook gezond kunnen leven."
De gemeente Terneuzen laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het idee voor de elektronische neuzen, maar gaat niet de gemeente maar de provincie hierover. Een woordvoerder van Terneuzen laat weten dat de gemeente graag met de provincie en de stichting Kanaalzone Gewoon Schoon het plan wil bespreken.