Lpg-trein ontspoorde door gebreken aan spoor

Lpg-trein ontspoorde door gebreken aan spoor
Lpg-trein ontspoorde door gebreken aan spoor © Omroep Zeeland
Lpg-trein ontspoorde door gebreken aan spoor
Op 27 november 2017 ontspoorde de met lpg beladen ketelwagen op het goederenspoor bij Nieuwdorp. De trein wordt die maandag met een snelheid van 13 km per uur door een bocht op het industrieterrein van Sloe geduwd. Tijdens de passage lopen meerdere wielen uit het spoor en kantelt de tweede wagon van de trein. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak een combinatie van gebreken aan het spoor is, die gezamenlijk konden leiden tot een ontsporing.

Dwarsliggers verweerd

ProRail heeft het incident grondig onderzocht. Volgens de spoorbeheerder waren de houten dwarsliggers in de spoorboog verweerd en zaten meerdere bevestigingsmiddelen niet goed op hun plaats. Dat alles leidde er toe dat de spoorstaven bij de passage van de trein uit elkaar werden gedrukt waardoor de wielen buiten de rails konden lopen. Het spoor waar de ontsporing plaatsvond is inmiddels geheel vernieuwd.
De berging van de trein was een hele operatie.
De berging van de trein was een hele operatie. © Omroep Zeeland
Lopende het onderzoek heeft ProRail opdracht gegeven extra inspecties uit te voeren op het spoor in Zeeland. Daarbij zijn geen vergelijkbare ongeregeldheden aangetroffen. Daarnaast zijn 240 vergelijkbare spoorbogen in Nederland gecontroleerd. Ook daar zijn geen gebreken gevonden.

Verbetermaatregelen

ProRail zegt de conclusies ter harte te nemen en heeft meerdere verbetermaatregelen genomen. Zoals het evalueren van de normen voor de inspecties en het onderhoud, en een aanscherping van het vakmanschap van aannemers en inspecteurs om de kans op het kantelen van een spoorstaaf beter te kunnen inschatten. Er komt ook een onderzoek om te kijken of het mogelijk is de spoorwijdte te laten meten onder belasting van een trein.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>