Goes wordt eerste rookvrije gemeente in Zeeland

Goes wil roken met borden ter discussie stellen
Goes wil roken met borden ter discussie stellen © rechtenvrij
Verbod en geboden ziet de gemeente niet zitten. "Dan gaan de hakken in het zand," zegt wethouder André van der Reest. Burgers kunnen zelf bij de gemeente aangeven op welke plaatsen zij graag borden geplaatst zouden hebben. Dat moet leiden tot discussie en bewustwording.

'Makkelijker om te stoppen'

Op straat in Goes zijn de meesten het erover eens: een verbod zou mettertijd best goed zijn. "Als je nergens meer mag roken, is het voor mij ook makkelijker om te stoppen", vertelt een vrouw terwijl ze een sigaret rookt. "Ik heb er zelf ook last van als ik niet aan het roken ben en iemand anders gaat roken." Een niet-roker is wat minder stellig. "Het hoeft van mij niet verboden te worden, maar het zou wel fijn zijn als rokers aan hun medemens denken."
Roken geleidelijk aan verbieden
Gemeenten en organisaties die zich aansluiten bij de Alliantie Nederland Rookvrij sluiten een partnerovereenkomst. Zo'n vijftig gemeentes in Nederland zijn hiermee bezig. Volgens Mischa Stubenitsky van KWF kankerbestrijding is Zeeland tamelijk laat, maar de woordvoerder is blij dat Goes als eerste de stap heeft gezet. "We hopen dat andere Zeeuwse gemeenten volgen," zegt hij. Vooralsnog is alleen Terneuzen ermee bezig.
Dit moet op een schoolplein in Goes tot het verleden behoren
Dit moet op een schoolplein in Goes tot het verleden behoren © Pixabay

Niet meer roken op straat?

Rookvrije zones op de openbare weg komen er voorlopig niet in Goes. Groningen is de enige gemeente in Nederland die zulke zones heeft ingesteld via de algemene plaatselijke verordening. Er is landelijke wetgeving in de maak om dat makkelijker te maken.
Wethouder Van Reest vertelt waarom Goes rookvrij wordt. Bijdrage van Marcel Decraene

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>