Bijtschildpad Henk doet het goed en zwemt vrolijk in het rond

Bijtschildpad Henk doet het goed en zwemt vrolijk in het rond
Bijtschildpad Henk doet het goed en zwemt vrolijk in het rond © Omroep Zeeland
Bijtschildpad Henk mag in Zeeland blijven
Bijtschildpadden zijn zoetwaterdieren die voorkomen in Amerika en Zuid-Canada. Henk was dus niet vrijwillig de zee ingegaan. "Misschien is hij wel als verstekeling via een schip hier gekomen", zei Ad Bom van Reptielenzoo Iguana in een eerder interview.

Henk overleefde zijn zoutwateravontuur

De eerste twee weken na de vondst was het spannend of Henk zijn zoutwateravontuur zou overleven. Henk werd onder warmtelampen gelegd om weer op temperatuur te komen en langzaam maar zeker zagen de verzorgers hem actiever en alerter te worden.
En daar is Stephanie Lijnse heel blij mee. Zij vond Henk 's morgens op het strand toen ze daar met haar honden aan het wandelen was: "De honden zagen iets raars uit de golven komen en ik ben er naartoe gerend en ik zag meteen dat het een bijtschildpad was." Daarop heeft ze de strandwacht gebeld die Reptielenzoo Iguana heeft gealarmeerd. "In de zee hoort ie niet, dus ik ben blij dat ie hier zit en hij doet het goed", gaat Lijnse verder.
Bijtschildpad Henk wordt opgevangen in Reptielenzoo Iguana
Bijtschildpad Henk wordt opgevangen in Reptielenzoo Iguana © Omroep Zeeland
Vanaf het moment dat Henk in Iguana verblijft, is Stephanie continu op de hoogte gehouden over zijn herstel. Omdat ze zich vanaf begin af aan betrokken is bij de bijtschildpad, voelt zich de pleegmoeder van Henk: "Ik ben heel blij met hem. Ik woon in Vlissingen, dus ik kom hier vaker kijken." Waarbij ze er wel meteen aan toevoegt dat dat niet iedere dag of week zal zijn, maar wel regelmatig: "Ik heb achternichtjes die het heel leuk vinden om hier te komen, dus ik zal hier regelmatig komen kijken."
Voor zover bekend is Henk volledig hersteld van zijn verwondingen die hij heeft opgelopen door het zoute water. Hoe ernstig de verwondingen waren, kan Ad Bom van Iguana niet zeggen omdat niet bekend is hoe lang Henk in het zoute zeewater heeft gelegen. In zijn nieuwe verblijf zitten nog vier bijtschildpadden die sterk variëren in leeftijd en gewicht.
Henk uit quarantaine
Henk is nog jong. "Ik schat dat hij zo'n 3 à 4 vier jaar oud is en ze kunnen 40 tot wel 50 jaar oud worden", vertelt Bom. "Ze kunnen flink groter worden dan deze, tot bijna 50 kilo."
Dat maakt het lastig om bijtschildpadden ergens onder te brengen. "Je hebt een behoorlijk waterbassin nodig. Daarnaast zijn mensen er soms ook bang voor. Die grote zou best drie vingers tegelijkertijd kunnen afbijten." Toch maakt Bom zich daar geen zorgen over. "Als je normaal met het dier omgaat, heb je dat niet. Je moet ze in hun waarde laten. En tijdens het schoonmaken altijd alert blijven."

Lees ook:

Ad Bom Iguana