Stationsbrug Middelburg in oktober gerenoveerd, extra kosten: 3,6 miljoen euro

Het provinciebestuur wil de renovatiewerkzaamheden aan de Stationsbrug in Middelburg in oktober hervatten. Daarvoor trekken Gedeputeerde Staten 3,6 miljoen euro extra uit. Eerder werden de werkzaamheden stilgelegd doordat de kosten van de renovatie te hoog waren door de aantreffen van de kankerverwekkende stof chroom-6 in de verflagen.

De Stationsbrug in Middelburg. (foto: Hamelink)

De renovatiewerkzaamheden liggen sinds half september 2018 stil toen chroom-6 werd aangetroffen. De aannemer maakte na de vondst een nieuwe offerte van ruim 5,5 miljoen euro extra, maar de provincie vond die kosten te hoog. Oorspronkelijk waren de kosten geraamd op 2 miljoen euro. Daar komt dus nu 3,6 miljoen euro bij.

Brug half jaar van plek

Nu heeft de aannemer een andere manier gevonden om de chroom-6 van de brug te verwijderen, waardoor de kosten lager uitvallen. De giftige stof wordt verwijderd met 'sponsstralen'. Na een proef concludeert de provincie dat deze manier van schoonmaken veilig is en kan worden toegepast.

Het gaat om een voorstel, dat nog goedgekeurd moet worden door de Provinciale Staten. Als de Staten akkoord gaan - dat besluit valt op 1 maart - wordt de brug tussen oktober 2019 en april 2020 gerenoveerd. Hij zal daarvoor op transport gaan naar de aannemer. Voetgangers kunnen in de tussentijd gebruik maken van een beweegbare loopbrug, fietsers moeten afstappen.

Ook voor de scheepvaart brengt het werk aan de brug veranderingen met zich mee: de tijdelijke brug gaat op werkdagen vier keer per dag open voor passerende schepen. Het is de bedoeling dat de brug na de renovatie weer zestig jaar mee kan.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Walcheren Stationsbrug
Deel dit artikel:

Reageren