Sterrenwacht Middelburg heeft 'topstuk' in huis

Sterrenwacht Middelburg heeft 'topstuk' in huis
Sterrenwacht Middelburg heeft 'topstuk' in huis © Omroep Zeeland
Sterrenwacht gelukkig met meteoriet Ellemeet
In augustus 1925 hoorden inwoners van Ellemeet een hard fluitend geluid, en sloeg een steen uit de ruimte een gat in de grond. Wat later viel een tweede steen. Na dit geluid volgde een enorme klap. Dat bleek een stuk steen uit de ruimte te zijn van ruim een kilo zwaar. Het zorgde voor een gat van een halve meter diep in een wei. Even later kwamen er nog kleinere stukken naar beneden vallen. Stukken van de grootste meteoriet zijn uiteindelijk terecht gekomen bij de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. De stukken worden inmiddels tot het Nationaal Erfgoed gerekend.

Zeeuws erfgoed

'Geweldig!, zegt Rijk-Jan Koppejan van de Middelburgse sterrenwacht die de steen sinds vandaag in huis heeft. 'De steen is één van de eerste bouwstenen van ons zonnestelsel en heeft er 24 miljoen jaar over gedaan om hier te komen. De meteoriet vertelt ons van alles over de ontstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel, dus ook over onze aarde. Wat mij betreft behoort hij tot het Zeeuwse erfgoed.'
<p>De meteoriet van Ellemeet (ook wel van Serooskerke genoemd) is bijzonder zeldzaam. Hij komt van de planeet Vesta. Vesta staat 2,4 keer zo ver van de zon als de aarde. De planetoïde heeft drie en half jaar nodig om rond de zon te draaien. Deskundigen denken dat er door een botsing met een ander hemellichaam stukjes van Vesta zijn afgebroken. Deze brokken hebben er 24 miljoen jaar over gedaan om uiteindelijk in Ellemeet neer te storten.</p><p>Vesta is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring en is tussen de 468 en 530 kilometer in omtrek. Deze omvang en het heldere oppervlakte maken van Vesta de helderste planetoïde. Het is ook de enige die onder gunstige weersomstandigheden met het blote oog waarneembaar is.</p>
De steen is niet alleen bijzonder vanwege de wetenschappelijke waarde maar ook vanwege de vermissing ervan. In de nacht van 18 op 19 augustus 2014 werd het kistje met de meteoriet gestolen. De bijzondere steen in de brandkast waren voor de inbrekers een bijvangst, zij hadden vooral oog voor de andere kostbaarheden. Het stuk steen werd weggegooid in de bosjes bij een tennisbaan in Utrecht, maar later teruggevonden door tennissers op zoek naar hun bal. De meteoriet was wel flink beschadigd. Hij bestaat nu nog uit een groot brok, vijftien kleinere stukjes en flink wat gruis.

Opening

De Zeeuwse expositie over de meteoriet wordt vanavond geopend door planeetlandschapsonderzoeker Sebastiaan Vet bij de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Vet deed uitgebreid onderzoek naar de brokstukken uit Ellemeet en kwam tot de conclusie dat de meteoriet van de planetoïde Vesta afkomstig was.
De meteoriet blijft een jaar te zien in Middelburg.

Lees ook: