Rijkswaterstaat: schade aan Oosterscheldekering valt mee

"De draagbalk en bovenligger hebben wat schade, maar het gaat om schampen", vertelt woordvoerder Robin Wisse van Rijkswaterstaat. Vandaag volgen nog meer inspecties.
Baggerschip tegen Oosterscheldekering
Baggerschip tegen Oosterscheldekering © HV Zeeland
Het schip is frontaal op een pijler aan de binnenzijde van de Oosterscheldekering gevaren. De zogenaamde veiligheidslijn voor de kering heeft, volgens Wisse, weinig invloed op schepen van deze omvang. "Dit soort schepen gaat daar dwars doorheen."

Geen schade aan schuiven

Aan de schuiven van de Oosterscheldekering is geen schade ontstaan. De schuiven - die bij storm en hoog water kunnen sluiten - zitten namelijk aan de buitenzijde (Noordzee).
Robin Wisse van Rijkswaterstaat over de schade aan de Oosterscheldekering
<p>Het ongeluk bij Vrouwenpolder - waarbij niemand gewond raakte - zag er aanvankelijk ernstig uit. Het schip voer rond 05.00 uur recht tegen een pijler van de Oosterscheldekering en liep daarbij grote schade op. Na bijna drie uur kon het schip, bij opkomende tij, zelf los komen. Het baggerschip ligt voor inspectie in de haven op Neeltje Jans.</p>

Kapseizen

In totaal waren er vier mensen aan boord van het schip. De KNRM haalde drie van hen er uit voorzorg af, voor het geval het schip zou kapseizen. De kapitein bleef als enige aan boord.
Over de reparatie van de Oosterscheldekering en de kosten laat Rijkswaterstaat zich niet uit. "Het is veel te vroeg om daar iets over te zeggen."
De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Van der Endt-Louwerse, eigenaar van het schip, kon vanmiddag geen verdere informatie verstrekken.

Lees ook: