Celstraffen van 20 jaar voor eerwraakmoord IJzendijke definitief

De celstraffen van twintig jaar cel voor twee mannen uit Dordrecht die betrokken waren bij de dodelijke schietpartij op de N61 bij IJzendijke in 2013 zijn definitief. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Het motief voor de moord was eerwraak.

Forensisch onderzoek na moord naast N61 bij IJzendijke in 2013 (foto: Omroep Zeeland )

Bij de dodelijke schietpartij in 2013 kwam een 26-jarige wegwerker om het leven die eveneens afkomstig was uit Dordrecht. De twee veroordeelde mannen uit Dordrecht zijn vader en zoon.

Uitgehuwelijkt aan een ander

Uit onderzoek bleek dat het ging om eerwraak: het slachtoffer had een relatie met de zus en dochter van de twee veroordeelde mannen. Dat terwijl ze was uitgehuwelijkt aan een ander. De moord was klaarblijkelijk bedoeld als vergelding voor het zogenaamd aantasten van haar eer.

De rechtbank in Middelburg had eerder iets lagere straffen opgelegd. Toen kregen de zoon en de vader 19 en 15 jaar cel. De straffen vielen bij het hoger beroep iets hoger uit, omdat volgens het gerechtshof in Den Bosch uit de bewijsmiddelen niet duidelijk af te leiden is wie er nu precies de trekker heeft overgehaald.

'Intensieve samenwerking'

Daarom heeft het hof besloten om zowel de vader als de zoon maximaal te bestraffen. Verder was er volgens het hof sprake van een 'gezamenlijk opgezet plan' en een 'intensieve samenwerking' om dat plan uit te voeren.

De rechtbank in Middelburg omschreef de moord op de N61 eerder als 'een kille liquidatie op klaarlichte dag op de openbare weg met grote gevolgen voor nabestaanden en veel impact op de maatschappij'.

In cassatie

De verdediging was tegen de uitspraak van het hof in cassatie gegaan, maar de Hoge Raad heeft die cassatie niet-ontvankelijk verklaard. Daardoor is de eerder opgelegde straf nu definitief.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren